Çam ormanları kuraklık ile savaşıyor

cam-ormanlari-kuraklik-ile-savasiyorKaynak: Habercity, 10 Nisan 2014
Kiş aylarinin kurak ve sicak geçmesi Uludağ`daki çam ormanlarini olumsuz etkiledi. Çam kese böceklerinin normalden fazla üremesi üzerine alarma geçen orman ekipleri, yanginlardan daha büyük tahribata yol açan bu zararlilara karşi terminatör böcekler kullanacak.
Kişin yumuşak geçmesi ve sicakliğin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi Uludağ`daki çam ormanlarini tehdit ediyor. Tarim arazilerinde kullanilan kimyasal ilaçlarin da eklenmesiyle artan çam kese böcekleri, Bursa`nin eşsiz manzarasini tehlike altina sokuyor. Çam kese böcekleriyle mücadeleye biyolojik olarak devam eden Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, çam kese böceklerinin popülasyonunu dengeleyebilen terminatör böcek üretimine hiz verdi. Ormanlarin doğal dengesinin zaman zaman zarar gördüğünü ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çam kese böcekleriyle 2 şekilde mücadele ettiklerini dile getirdi.

Coşkun, `Böcekler ve mantarlar tabiatta geri dönüşüm yapiyor. Ormanda doğal bir denge vardir. Bu doğal denge bir noktada zarar görürse böceklerde artiş meydana geliyor. Çam kese böceği de bu böceklerden birisidir. Biz çam kese böceğine iki şekilde müdahale ediyoruz. Bunlardan birisi adacik yöntemi dediğimiz yöntemdir. Bu böcekli yerleri keserek adaciklara yerleştiriyoruz. Bunlarin etrafi su ile çevriliyor ve böcekler buradan çikamiyor. Bu şekilde böceklerin sayisini azaltiyoruz. En önemli mücadele yöntemimiz ise biyolojik mücadeledir. Çam kese böcekleriyle beslenen ve adina terminatör böcek dediğimiz böcekleri laboratuvar ortaminda üretiyoruz. Bu böceği üretip bilahare çam kese böceğinin zarar verdiği ormanlik alanlara birakiyoruz. Bu böcek çam kese böceğini yiyerek besleniyor. Bu sayede çam kese böceğinin popülasyonunu azaltmiş oluyoruz. Bu sene kiş çok hafif geçti. Mevsim normallerinin üzerinde sicaklik yaşadik. Dolayisiyla bu böceğin çoğalmasi için uygun bir ortam oldu. Baharin erken gelmesi de çam kese böceklerinin yayginlaşmasina zemin hazirladi. Biz mücadele çalişmalarimiza devam ediyoruz` dedi.

`ORMANLARDA YÜZDE 30 VERiM KAYBI YAŞANABiLiR`

Çam kese böceklerinin çam ağaçlarina yüzde 30 oraninda etki ettiğini dile getiren Coşkun, `Çam kese böceklerinden dolayi ağaçlar tamamen kurumuyor. Ağaç sarsiliyor. Artim kaybi dediğimiz olay meydana geliyor. Bilimsel çalişmalara göre büyümede yüzde 30 oraninda bir artim kaybi oluşuyor. Özellikle tarim alanlarinda kimyasal ilaçlama yapilmasi, çam kese böcekleriyle beslenen böcekleri de ortadan kaldiriyor. Dolayisiyla çam kese böceği sayisi çoğaldi. Her tarafta görmeye başladik. Biz bu mücadelemize terminator böceklerinin üretimini her geçen yil arttirarak devam ediyoruz. Vatandaşlarimiz ormana yakin yerlerde kimyasal mücadele konusunda daha hassas olmalidir. Bu çam kese böcekleri insana alerji yapar. Meraktan dolayi bu böceklerle temas etmemeliyiz. Aksi halde büyük bir kaşinti olur. Mücadele olmazsa çam kese böceği artar ve kayiplar çoğalir. Bu bir hastalik. Mücadele edilmezse çam ormanlarinda verim kaybi olur. Bu yüzde 30 oraninda olabilir. Ağacin gelişimi yavaşlar` ded