Gıda savaşları yolda

gida savaslariKaynak: Sabah, 7 Nisan

İklim Değişiklikleri Uluslararası Paneli’nin (IPCC) raporuna göre sel ve kuraklık nedeniyle 20 yıl içerisinde gıda fiyatları yüzde 80 artacak. Ayrıca yüksek verimli tarım alanlarının yüzde 25’i yok olacak. Rapora göre 10 yılda deniz ürünlerinde yüzde 60 azalma olurken, buğday üretimi yüzde 2 düştü. Uzmanlar, 2008’de Asya ve Afrika’da yaşanan politik dengesizliği ve ayaklanmaları da gıda fiyatlarında yaşanan rekor artışa bağlıyor. İklim değişiklerinin yol açabileceği yıkımların tahmin edilenden de şiddetli olacağını belirten uzmanlar, “Günümüzde yaşananlar bizi bekleyen felaketin boyutlarını kavrayabilmemiz için yeterli” dedi.

RADİKAL PLANLAR ŞART 
Raporun en sert savunucusu ise Dünya Bankası oldu. Gelecek 10 yıl içerisinde su ve gıda kaynaklarımızın tükenmeye başlayacağını belirten Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, “Kıtlık yüzünden savaşların çıkması kaçınılmaz. Daha önce AIDS için yapılana benzer bir kampanya başlatılmalı. Daha hayati bir konu olmasına rağmen hâlâ iklim değişikliklerini engelemek için radikal planlarımız yok” dedi. Alternatif enerjilerden yeteri kadar faydalanılmadığını vurgulayan Kim, “Fosil kaynaklı yakıtların kullanımı azaltılmalı. İklim değişikliğine karşı toplumu bilinçlendirecek kampanyalar hazırlanmalı” diye konuştu. Kim’in enerji konusundaki tespitine ilk tepki petrol devi Exxon’dan geldi. Şirket yayınladığı raporda iklim değişikliğinin yol açtığı tehlikeyi kabul ederek, sınırlamalar yerine fiyat artışı önerdi. Exxon’un raporunda, “Alternatif enerji talebi karşılamakta yetersiz kalır. Bu da toplumsal kargaşaya yol açar” denildi.

BİZİ DE ETKİLİYOR
Don ve kuraklıkları artıran iklim değişiklikleri, Türkiye’de de tarım üretimini etkiledi. Ege Bölgesi’nde ihracat ürünleri incir, üzüm ve zeytinde don nedeniyle ciddi düşüşler kaydedildi.Soya, hububat, buğday, elma üretiminde de kayıp var. İklim değişikliğinin en fazla etkilediği ürünler ise fındık, kıyısı ve kivi oldu. Bu ürünlerde kayıplar yüzde 80’lerin üstüne çıktı. Bu da fiyat artışlarını kaçınılmaz kılıyor.

BOLLUK:
Dünya 
nüfusunun 5’te biri yani 1.4 milyarı aşırı beslenmeden kaynaklı hastalıklarla mücadele ediyor. En büyük tehlike ise obezite.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre dünyada yılda 750 milyar $’lık gıda çöpe gidiyor.
Wageningen Üniversitesi’nin raporuna göre gıda üretiminde yüzde 25-30’luk kayıp yaşanıyor.
Sadece Avrupa, yılda 90 milyon ton gıdayı çöpe atıyor.

KITLIK: 
7 milyar insanın yaşadığı dünyada açlık çekenlerin sayısı 870 milyonu buluyor.
1 milyarın üzerindeki nüfus ise yetersiz beslenme tehdidi altında.
Büyük çoğunluğu Afrika’da olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında 165 milyon çocuk, yetersiz beslenmeden dolayı hayati tehlikeyle karşı karşıya.