Seyfe Gölü’nde tehlike çanları çalıyor

Seyfe GoluKaynak: Hürriyet, 19 Nisan 2014, Kırşehir’de Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, bir zamanlar 187 türün barındığı Seyfe Gölü’nde su seviyesinin oldukça düştüğünü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Bir zamanlar flamingolarla birlikte 187 kuş türünün barındığı, 1990 yılında Tabiat Koruma Alanı olarak ilan edilen, çevresinde eski Tunç Çağı’nın izlerini taşıyan 20 höyük ve tümülüsün bulunması nedeniyle de Birinci Derecede Doğal SİT alanı olarak belirlenen ve son yıllarda yanlış sulama yöntemleri ve DSİ tarafından açılan drenaj kanalları nedeniyle kuruyan Seyfe Gölü’nde, yine tehlike çanları çalıyor.

“Çalışmaların hızlanması gerekiyor”

Yağışların az olması ile birlikte Seyfe, Horla ve Malya pınarlarındaki su girişlerinin de minimum derecede olması dolayısıyla Seyfe Gölü’nde su seviyesi yüzde 40’a düştü. Göldeki su seviyesinin istenilen düzeye gelmemesi halinde buharlaşma nedeniyle Temmuz, Ağustos aylarında Seyfe Gölü’nün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Ömer Çetiner, bu konudaki çalışmaların hızlanmasını istedi. Çetiner, şunları söyledi:

“Şu anda gölü besleyen kanalda az da olsa su girişi var. Bu pınarlar üzerindeki tehditleri ortadan kaldırmazsak, maalesef yağışların da az olması nedeniyle göldeki su seviyemiz oldukça düşecek. Bu sadece bizim elimizde olan şeyler değil. Yağış büyük bir faktör, ama sadece yağışın arkasına sığınmak da bizim için normal bir şey değil. Seyfe Gölü Yönetim Planımız var, Sulak Alanlar Komisyonu’nda aldığımız kararlar var.

“Ramsar Sözleşmesi’ne girdi”

Burada gerekli çalışmalar yapılıyor. Hatta şu an Seyfe’de bilhassa gölet etrafında gerçekten olumlu çalışmalar var. Bunlar yeterli değil, biz bunun daha fazlasını yapmak zorundayız. Şu anda koruma sınıfı açısından Türkiye’de ilk 4’te olan bir gölümüz var. Ramsar Sözleşmesi’ne girmiş bir gölümüz var. Bu kadar önemli bir yeri de bizim korumamız gerekiyor”.