Bakan Yıldız ‘HES’in durdurulmasını biz destekledik’

bakan_yildiz_hesin_durdurulmasini_biz_destekledikKaynak: Hakimiyet, 13 Mayıs 2014
Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ev sahipliğinde, İslami Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında düzenlenen “Sürdürülebilir Enerji Çözümlerinin Yaygınlaştırılması Bölgesel Konferansı: Özel Sektörün Rolü” etkinliğinin açılışında konuştu.
Oturumda, ABD’de kaya gazı (shale gas) bulunması ve bunun dünya pazarlarına sunulmamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldız, gelişen bağımsız ekonomiler karşısında, ulusal politikaların oluştuğunu söyledi.

Bakan Yıldız, Türkiye’nin AB üyesi ülkelerin ortalama yenilenebilir enerji kaynaklarından kullandığı oranın iki katıyla yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığını dile getirerek, “Amacımız yüzde 25’lerden yüzde 30’lara çıkmak, biz bunu yapabilecek seviyedeyiz” dedi.

Türkiye’nin enerji alanındaki hedeflerine ilişkin katılımcılara bilgi veren Yıldız, HES’lerle, su kaynakları ile ilgili Türkiye’nin toplam rezervinin yüzde 41’inin şu an da işletmede, yüzde 23’ünün inşa halinde olduğunu bildirerek, “Amacımız bütün akan suların çevreyi rahatsız etmeden, tamamının hayata geçirilmesidir. Bunu 2023 yılına kadar gerçekleştireceğimize inanıyorum, jeotermalde de 300 megavatı aştık” diye konuştu.

-“Bir kömür santralinde baca gazı analizleri yeterli olmazsa üretimin kısılmasını istedik”

Oturumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Türkiye’de bulunan ve adını vermek istemediği bir kömür santralinden bahsederek, burada üretim yapıldığını, baca gazları analizlerinin yeterli olmaması durumunda oradaki üretimin kısıldığını söyledi.

Yıldız, bir enerji bakanının bu şartlarda bile olsa bunu istemeyebileceği yorumunda bulunarak şunları söyledi:

“Enerji bakanı ‘Maksimum üret ve biz onu alalım’ der. Ama biz ‘baca gazları analizleri ne söylüyorsa o sınırı aşmayacaksınız’ diyoruz. Çevreyle alakalı barışı sağlamadan, çevreye rağmen bu yatırımlar yapılmaz. O yüzden Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarını gerçekten artırıyor. Eğer biz böyle yapmazsak, bu refahın bedelini çocuklarımız ödemek durumunda kalırlar. Nimet-külfet ilişkisini çok iyi düzenlememiz lazım. Dünyayı temiz olarak bırakmak, çevreyi temiz olarak bırakmak bir Enerji Bakanlığı için son derece önemli hedeflerden biridir. Ben arkadaşlarıma bunu söylüyorum.”

Türkiye’deki mevcut HES’lere ilişkin bir örnek veren Yıldız, şunları kaydetti:

“Bugün Türkiye’deki HES’lerden o kadar güzel coğrafyası, tabiatı olan yerler var ki, oradaki tabiattan dolayı bir kısım HES’in durdurulmasını biz destekledik. Halbuki sınırsızca bunların yapılmasını da istiyor olabilirdik ama biz böyle yapmıyoruz. Bundan 20-30 yıl sonra nasıl bir dünyada yaşayacağımızı çok iyi hesap etmemiz lazım.”