Bunu söyleyen bir bakan: “2071’in suyu garanti ertesi kasada gizli”

veyseleroğlu1Kaynak: Milliyet, 19 Mayıs 2014
Kuraklık tartışmalarının yaşandığı süreçte 2071 yılına kadar İstanbul’u su sorunundan kurtardıklarını ifade eden Eroğlu, “2071 yılından akabinde ne olacak, diye soranlara, ‘bakanlığın kasasına bir mektup bırakıp tavsiyelerde bulunacağım’ diyorum. Artık o zamanki bakan ne yaparsa…” diye açıkladı.

Eroğlu, TBMM’deki özel sohbetinde mayıs ayında yağış oranın bir hayli yükseldiğini belirtirken, “Geçen İstanbul da bir toplantı yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, Genel Sekreter ve DSİ’den arkadaşlarla beraber bir toplantı yaptık. Kuraklık var demek oluyor ki , onu söyleyeyim. Bu, CHP döneminde olsa, vatandaşlar susuzluktan kırılırdı. Biz aldığımız tedbirlerle bunu atlatacağız” diye açıkladı . ‘Hep kriz yönettim’ Yalova’ya gideceklerini ifade eden Eroğlu, “seçim öncesi çalışmak için mi?” sorusuna, “Hayır, seçim çalışmaları yapmıyoruz biz. Ana atma törenleri yapacağız. Allah’ın izni ile Türkiye’nin bir elli yılını kurtaracağız” karşılığını verdi.

Eroğlu, şu şekilde devam etti: “Geçmişte bir toplantı yapmıştık. 2071 yılına kadar İstanbul’un su sorunu kurtarıyoruz. Oradan biri sual etti . 2071 yılından akabinde ne olacak? Ben de ‘bakanlığın kasasına bir mektup bırakıp tavsiyelerde bulunacağım’ dedim. Artık o vakit ki bakan ne yaparsa… Ben bu zamana kadar hep kriz yönettim. Başkent Ankara ’da İzmir’de Şanlıurfa’da, Hakkâri’de hep kriz yönettik. Kriz yönetmeye alıştık artık. Bizim bu tecrübelerimiz boşa gitmesin.” Afrika’dan geliyorlar Eroğlu, Afrika’dan bakan eşliğinde bir heyetin kendisine geleceğini ortaya koyarak , “Heralde ‘Afrika’nın su sorunu çöz’ diye geliyorlar. Yakında Afrika’ya gidersem şaşırmayın” diye açıkladı .

Eroğlu, şunları açıkladı : “Bu yaz herhangi bir yerde su kesintisi olacağını sanmam. Başkent Ankara ’da da bir kesinti olacağını sanmam. 2007 senesinde Başkent Ankara ’da bir kesinti oldu. Baraj seviyesi sıfır iken bile Başkent Ankara ’ya su verdik. Bir teknik var onu uyguladık. Kızılırmak suyu çok fazla önemlidir biliyorsunuz. Başkent Ankara ’da iki sene kuraklık olsa Başkent Ankara susuz kalıyordu. Kızılırmak projesi uygulamaya konuldu. Gerede suyu gelene kadar Kızılırmak Başkent Ankara ’nın sigortasıdır. Kızılırmak projesi arıtılıyor. Onda bir arıza yok. Bakın Başkent Ankara ’nın 1 hafta veya 10 gün susuz kalmasının faturası Kızılırmak projesinin faturasından 10 kat daha yüksektir. İnsanlar temizlenemeyecek, salgınlar başlayacak. Onun için sigortasıdır diyoruz. Başkent Ankara için tam 32 kilometre dünyanın en çok büyük içme suyu tünelini yapıyoruz. Başkent Ankara için 2061 senesi garanti. Su sıkıntısı yok.”

‘Çeşmeden su için’

Bakan Eroğlu, Başkent Ankara , İstanbul gibi yerlerde suyun çok fazla iyi kontrol edildiğini belirtirken, “Çeşmelerden rahatlıkla su içilebilir. Şehirlerin gelişmişlik parametrelerinden bir tanesidir çeşmelerden su içmek. Biz İstanbul’dan her gün 400 noktadan su numuneleri alarak inceliyoruz. İstanbul’da klorlama yerine ön olarak ozanlama yapıyoruz. Sanıyorum yakın bir dönemde Başkent Ankara ’da da bu yapılacak olan . Dezenfeksiyon yapılıyor. Bunun için ben bir çok fazla yerde bunu öneriyorum” diye açıkladı .