Erzincan’da çiftçilerden HES işletmesine protesto

Erzincan da HES protestosuKaynak: Malatyaguncel, 16 Mayıs 2014
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde HES şirketinin toplama havuzlarında gerekenden uzun süre su tuttuğunu iddia eden çiftçiler, santrali taşladı.
Çay Mahallesi’ndeki şirkete ait santralin önüne gelen yaklaşık 300 üretici, Üzümlü Deresi üzerinde kurulu HES’in toplama havuzlarında bekletilen suyun bırakılmasını istedi.
Polis ve jandarma ekipleri, santral bahçesinde güvenlik önlemi aldı. Ambulansların da hazır bekletildiği olay sırasında, çiftçiler, suların havuzlarda gerekenden uzun süre tutulduğunu ifade ederek, tarlalardaki ürünlerini sulayamadıklarını söyledi.

Üreticiler, istekleri yetkililer tarafından kabul edilmeyince santrali taşlayarak binanın camlarını kırdı.

Güvenlik güçlerinin havaya ateş edip biber gazı sıkarak müdahale ettiği kalabalık, santral binasından uzaklaştırıldı.

Üzümlü Kaymakamı Emre Nebioğlu ve Belediye Başkanı Ahmet Sazlı da olay yerine geldi. Nebioğlu ve Sazlı, vatandaşları sakinleştirdikten sonra santral binasına geçerek şirket yetkilileriyle görüştü.

İşletmeden, toplama havuzlarında su tutulmayacağı sözünü alan Nebioğlu ve Sazlı, dışarı çıkarak üreticilere açıklama yaptı.

Kaymakam Nebioğlu, olay yerine halkı savunmaya geldiğini belirterek, “Ama öyle yapın ki haklı durumdayken haksız duruma düşmeyin. HES’in sahibiyle konuştum. Arkadaşlar şahitler. Suyu açacaklar. İnşallah, bir sıkıntıya mahal vermeden bu süreci böyle kolaylıkla götüreceğiz” diye konuştu.

Suyun açılacağı sözünü aldıktan sonra da santral bahçesinden ayrılmak istemeyen vatandaşlar, Belediye Başkanı Ahmet Sazlı ile bir süre görüştükten sonra alkış ve ıslık çalarak dışarı çıktı.

Üzümlü Deresi’ne inen Sazlı ve çiftçiler, suyun bırakılmasını bekledi. Üreticiler, dereye suyun bırakılmasının ardından olay yerinden ayrıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.