Mexico City sakinleri su nedeniyle polisle çatışıyor

mexico-city de su savasiSu kaynağı nedeniyle Mexico City kenar mahallelerindeki bir kasabanın sakinleri ve 1500 polis arasında yaşanan çatışmada 100 den fazla polis yaralandı. Şehir yönetimi perşembe günü üç polisin yoğun bakımda kaldığını ve beş kişinin de tutuklandığını bildirdi.

Bu olay, kendisine sağlanan su miktarından daha fazlasını civar yerleşim yerlerinden temin etmek durumunda olan 9 milyonluk şehirde gittikçe az bulunan su sebebiyle yaşanan çatışmaların sonuncusuydu.

Şehir 1940 ve 1990 yılları arasında öylesine hızlı büyüdü ki San Bartolo Ameyalco gibi bir zamanlar bağımsız olan kasabaları dahi içine çekti. Asırlık kasaba kendisi için gurur kaynağı olan bir su kaynağına sahip.

Fakat Mexico City yetkilileri söylediklerine göre yetersiz hizmet gören alanları desteklemek için yerel su sistemini kasabaya dek genişletmek istiyorlardı.

Ancak birçok kasaba sakini şehrin içinde bulunan alışveriş merkezlerinin, ofislerin, patlama yaratmış apartman bloklarının ve yakınlardaki lüks sitelerin su ihtiyaçlarını karşılamak için kaynak sularının ellerinden almak istediğinden şüpheleniyorlar.

Kasaba sakinleri uzun süre şehrin bu planını engellemeyi başardılar.

mexico-city de su savasi-2

Aktivistler kasabalarını tarif ettikleri bir yazıda, Nahuatl Kızılderili dilinde ”suyun çıktığı yer” anlamına gelen Ameyalco hakkında ”Yöre halkı başından beri suya derinden bağlıdır,” diye yazıyorlardı.

Çarşamba günü suyolları açan şehir işçilerini korumak için gelen polisler barikatlar ve taş atan yerleşimciler tarafından engellendiler.

Şehrin polis departmanı, bu direnişin ardında yerleşimcilere kamyonlar dolusu su satarak para kazanan insanların bulunduğunu savunan demecinde ”Bu su projesi 18 yıldan daha fazla bir zamandır erteleniyor” dedi.

Perşembe günü bir basın konferansında ilçe başkanı Leonel Luna Bu karşıtlığın içinde tanker operatörlerinin de bulunduğunu düşünüyoruz. Bu alandan tankerler bu projenin ilerlemesini istemiyorlar.

Şehir yetkilileri su çıkarmaya değil, hizmet alamayan 20,000 kişilik bir alana su götürmeye çalıştıklarını söylüyorlar. Perşembe günü proje için boruların başarıyla yerleştirildiğini ve şehir işçilerinin geri döndüklerini söylediler.

Ancak resmi yetkililerin sözleri yakın tepelerdeki kontrolsüz büyümeye verdikleri izin nedeniyle şüpheyle karşılanıyor.

Yeterli yolun, toplu ulaşım imkanın ve su hatlarının bulunmamasına rağmen Santa Fe diye bilinen geniş bir uydu şehrin yaratılması için imarcılara izin verilmişti.

Birçok Mexico City sakini suya erişebilmek için kamyon tankerlerinin su sevkiyatına bağımlı durumda ve her birkaç ay içinde tüm civar yerleşim yerlerinde su kaynakları tükeniyor. Yerleşimciler yolları kapatarak sorunun çözümü için yetkililere baskı uyguluyorlar.

Ataları Mexico City’nin batısına yerleşmiş olan Mazahua Kızılderileri, 2004 yılında geçici olarak şehrin su desteğini kesen bir hamleyle bir su arıtma planını engellediler. Mazahua’lar öfkeliydiler, çünkü şehrin ihtiyacı olan suyun büyük bir kısmı onların topraklarından çıkartılıyordu. Ancak onlar bundan çok küçük bir fayda sağlayabiliyorlardı.

Kaynak: Yahoonews, 22 Mayıs 2014

Çeviri: Yusuf Bayer