Zonguldak’ta HES toplantısı tepkiler üzerine yapılamadı

zonguldakta-hes-toplantisi-tepkiler-uzerine-yapilamadiKaynak: sanliurfa.com, 25 Mayıs 2014
Zonguldak’ın Devrek İlçesi’nde bağlı Çaydeğirmeni Beldesi’ne yapılması planlanan iki hidro elektrik santralinin ( HES ) bilgilendirme toplantısı, köylülerin tepki göstermesi nedeniyle yapılamadı.

REİS Enerji A.Ş tarafından Devrek Çayı üzerine yapılması planlanan Çayaltı1 ve Çayaltı2 HES projesi için düğün salonunda halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Devlet Su İşleri ( DSİ ) HES Daire Başkanı Ali Şahin, DSİ Kastamonu Bölgesi HES Şube Müdürü Gökhan Gündoğan ve şirket yetkilileri katıldı. Toplantıya çeşitli çevre derneklerinin temsilcileri ile halk yoğun ilgi gösterdi. Yetkililerin açıklama yapmasına engel olan köylüler, HES’e tamamen karşı olduklarını söylediler. Sular özgür aksın, Su hayattır satılamaz, Toprak bizim, HES var sıkıntı var, Elini, gözünü, şirketlerini, doğamdan çek, Su bizim dövizleri açan HES karşıtı köylüler, “Bizim doğal dengemizi bozmaya hakkınız yok” dediler. Köylüler, santrallerle ilgili bilgi vermek isteyen yetkilileri de slogan atarak konuşturmadı. Kadınların bazıları da kürsüye kadar yürüyerek santrallere karşı olduklarını söylediler. Bilgilendirme toplantısı, köylülerin tepkisinin devam ettirmesi üzerine gerçekleştirilemeyince yetkililer salondan ayrıldı.

ŞİRKET YETKİLİSİ BAYIR: HES BÖLGEYE KATKI SAĞLAYACAK

Reis Enerji yetkililerinden Muammer Bayır gazetecilere yaptığı açıklamada, HES’lerin enerji üretimi açısından dünyada yenilenebilir enerji olarak en çevreci, çevreye en az zararı olan bir enerji kaynağı olduğunu söyledi. Yapacakları HES’in bölgeye katkı sağlayacağını belirten Bayır, “Bu projenin halka sağlayacağı hem ekonomik hem de çevresel katkıları anlatmak istedik. Ama sadece provokasyon amaçlı ve tamamen yanlış bilgilerle donatılmış insanlar, art niyetli ve ön yargılı gelerek toplantıyı sabote etmeye çalıştılar. Projemizin hidro elektrik santralleri konusunda örnek, Türkiye çapında ödüle layık bir proje olduğuna inanıyoruz” dedi.

zonguldakta-hes-toplantisi-tepkiler-uzerine-yapilamadi

zonguldakta-hes-toplantisi-tepkiler-uzerine-yapilamadi-2

zonguldakta-hes-toplantisi-tepkiler-uzerine-yapilamadi-3