‘Başörtülü Bacı’ AKP’ye hem özür diletti hem HES’i durdurttu

basortulu-baci-akpye-hem-ozur-diletti-hem-hesi-durdurttuKaynak: Taraf, 5 Haziran 2014
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Başörtülü bacımıza saldırdılar” diyerek grup toplantısında fotoğrafını gösterdiği Havva Bir’den özür dileyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Bir’in yaralandığı Şimşirli köyündeki HES inşaatının da durdurulduğunu açıkladı.

Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, gündemdeki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik,Havva Bir’den de özür diledi. Çelik, şu ifadeleri kullandı:

BENİM BACIMI SAÇINDAN SÜRÜKLEYEN BANA HAKARET ETMİŞTİR

“Rize’deki bir HES dolayısıyla gündeme olan bir konuya da açıklık getirmek isterim. HES inşaatına, kendilerine zarar verdiğini düşünen bazı vatandaşlarımız karşı çıkıyorlar. Bu protestolar karşısında bazı vatandaşların dövüldüğü bilgisi verildi. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında değindiği konu hakkında şunu söylemek isterim. İster başı açık ister kapalı olsun kim benim bacımı saçından tutup sürüklemişse o hareketin bana yapılmış olduğunu söylemek isterim. Havva Bir bacımıza da geçmiş olsun dilerim.”

HES İNŞAATI DURDURULDU

Çelik, “Vandallara değil halisane niyetlerle protesto yapan vatandaşımız kaba kuvvetten zarar gördüyse biz onları sahipleniriz. Şimşirli köyündeki HES inşaatı durdurulmuştur. Sayın Kılıçdaroğlu istediği için değil Sayın Başbakan’ın da uzun süredir takip ettiği bir konuydu. Ben de kişisel olarak bazı HES’lerin çevreye zarar verdiğine inandığımı söylemek isterim. Hükümetimiz HES’lerle ilgili çalışma yapmaktadır. Tamamlanınca paylaşacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.

3 MEGAVAT ENERJİ İÇİN… 

Öte yandan Çelik’in Şimşirli HES projesinin durdurulduğunu açıklaması İkizdere’de sevinçle karşılandı. Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, Çelik’in, “Şimşirli HES Projesi durduruldu” açıklamasının İkizdereliler’i memnun edip sevindirdiğini söyledi. Ekşi, şunları söyledi:

“Vadime Dokunmayın’ diyen İkizdereliler, Şimşirliler, ısrarla ve inatla doğal yaşam alanlarının yok olmaması ve maden sularını korumak için mücadele etti. 3 megavat bile enerji üretemeyecek 1 bardak suda fırtına koparıldı. Ülkenin gündemi gereksiz yere meşgul edildi. Şimdi gelinen noktada Başbakanımızın talimatı ile Şimşirli HES Projesi’nin durdurulduğu açıklandı. Bu karar çok önemli. Gerçekten kantarın topuzunun kaçmaması için tüm doğal yaşam alanlarının sağlıklı bir merkezde havza planlaması yapılarak ele alınması gerekiyor. Bu işlerden lisansçılar ve çantacılar arındırılmalıdır.”

“ŞİMŞİRLİ HALKINA MARUZ GÖRÜLEN ŞİDDETİ KINIYORUZ”

Şimşirli gibi samimi insanların doğal yaşam alanları için insani ve vicdani olarak ortaya koydukları çığlığa kulak verilmesi gerektiğini ifade eden Ekşi, “Bu insanların haksız yere maruz kaldığı bu şiddeti asla kabul etmiyoruz. Bunu kınadığımızı belirtmek istiyoruz. O insanlar muhafazakar, ülkesi ve vatanı için önde koşan insanlardır. Bu muameleyi asla hak etmiyorlar” ifadelerini kullandı.

“45 KİLOMETRELİK VADİ YOK OLACAKTI”

Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, hükümetin Şimşirli HES Projesi’ni durdurma kararını çok önemsediklerini anlattı. Ekşi, bundan sonra ortak akıl ve vicdan ile hareket ederek yeni bir çıkış yakalamaları gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir ortak aklı inşa etmesi lazım. Bu üst akıl, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlığının birkaç megavat elektrik üretecek santrallerle karşılanmayacağı gerçeğini ortaya koymalıdır. Enerji politikalarımızın doğal yaşam alanlarını koruması lazım. Karadeniz vadileri birer bire yok oluyor. Solaklı Vadisi’nde bunu görmek mümkün. İkizdere Vadisi’nde 24 HES projesi yapımı planlanmıştı. Bu HES’lerin hayata geçirilmesi halinde 45 kilometrelik vadi yok olacaktı. İkizderelilerin mücadelesi ile bunların bir çoğu mahkemelerce durduruldu. Bundan sonra çözüm odaklı düşünülmeli ve havza planlaması mutlaka yapılmalıdır. Biran önce küçük megavatlı HES projelerinin yapılmaması için yasal düzenleme hayata geçirilmelidir. Bu yönde adım atan sayın Başbakanımıza bölge halkı adına teşekkür ediyoruz.”

DHA

basortulu-baci-akpye-hem-ozur-diletti-hem-hesi-durdurttu