KKTC’ye su verecek olan Anamur’da kuraklık uyarısı

Anamurda-kuraklıkKaynak: Şanlıurfa, 25 Haziran 2014
Mersin’in Anamur Belediyesi, KKTC’ye borularla su verecek ilçede kurak geçen kış mevsiminin ardından su tasarrufu için 25 bin broşür dağıttı.
Bu yıl Toros Dağları’nın üzerine yeterince kar yağmadığı için kaynakların kuruma noktasına geldiğini belirten Belediye Başkanı MHP’li Mehmet Türe, su kaynaklarının yetersiz olduğunu belirterek tüketime dikkat edilmesini istedi. Türe, “Bu yıl ilçemizde Toros Dağları’na yeterince kar yağmaması, yağmurun az yağması, yani mevsimsel bir değişiklik olması nedeniyle kaynaklarımızda bir azalma olacak. Su sıkıntısı yaşayacağız. Bu nedenle vatandaşlarımızın su tüketiminde her zamankinden daha dikkatli olmasını istiyoruz” dedi.

Yaşanması muhtemel su sıkıntısı nedeniyle dağıtılan 25 bin broşürde ise şu uyarılara yer verildi:

“İlçemizde kış aylarının kurak geçmesi, beklenen kar ve yağmur yağışlarının olmaması sebebiyle su kaynaklarımızda azalmalar olmuştur. Yaz mevsiminde ilçemizin susuz kalmaması amacıyla halkımız, tarafından içme sularının tasarruflu kullanılması, araç ve halı yıkama, bahçe sulama gibi içme suyunu amacı dışında kullanmamaları hususunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.”

BARAJDA SU TUTULMAYA DEVAM EDİLECEK

Öte yandan KKTC’ye su verilecek olan Alaköprü Barajı’nın üzerinde bulunduğu Kocaçay deltasındaki akış hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri 6’ncı Bölge Müdürlüğü, Asrın Projesi olarak tanıtılan proje için bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti. Muhtemel kuraklık nedeniyle bu yıl tarihi Ala Köprü yanında haftada bir ölçüm yapıldığı ve saniyede 10 metreküp su geçtiği belirtilirken, bunun barajın su tutmasına engel olmayacağı ifade edildi.Anamurda-kuraklık-2

Ayrıca 1968 yılından bugüne kadar Alaköprü Barajı’nın üzerinde bulunduğu Kocaçay deltasındaki akışın yıllara göre ortalaması saniyede 58 metreküp olurken, en düşük debisi ise 1974 yılı Haziran ayında saniyede 5.91 metreküp olarak ölçüldü.