Taşıma Suyla İstanbul Dönmez!

melen suyu cop deposuKaynak: Bianet, 5 Haziran 2014
TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 5 Haziran Çevre Günü’nde “İstanbul’un Çevre Sorunları” raporunu açıkladı. Rapora göre, 3. havaalanı ve Kanal İstanbul Projesi, zaten kuraklıkla boğuşan İstanbul’un başta Terkos Gölü olmak üzere yer altı ve yer üstü sularını yok edecek.

İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 30’unu sağlayan Melen Çayı’ndan getirilen taşıma su kuraklığa çare olmayacak. Üstelik çöp deposunun yanında yer alan bu su kaliteli değil.

İstanbul’un su kaynağı Terkos biteristanbulun su kaynagi

Raporu tanıtan ÇMO İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin, İstanbul’un mevcut su havzalarını korumak yerine bunları yok edip Melen gibi başka yerlerden taşıma su getirerek su sorununun çözülemeyeceğini belirtti.

Girgin, 3. havalimanının İstanbul’un suyunun önemli bir kısmını sağlayan Terkos havzasının yanında olduğuna dikkat çekerek Terkos Gölü’nün yok olma tehlikesi altında olduğunu belirti.

“Alanda 70 metreye kadar yapılan sondaj çalışmalarında 20 metredensonra tatlı su bulunması ve sondaj devam ettikçe su muhtevasının sürdüğü bilgisine ulaştık. Bu su kaynakları muhtemelen Terkos Havzası’nı besliyor. Ve bu kaynaklar zarar görecek.”
Tatlı suları Karadeniz’e akıtıyorlar

Girgin, proje alanında doğal göller ve maden kraterlerinin su dolması ile oluşan sulak alanlar bulunduğuna dikkat çekerek bunların kanallarla Karadeniz’e akıtılmaya başladığını belirtti.

“Buradaki doğal sulak alanlar yok edildiği gibi bu tatlı sular tuzlu Karadeniz’e akıtılıyor. İki farklı suyun birbirine karışması Karadeniz’deki canlıların yaşamını tehlikeye atılıyor.”

Girgin, İstanbul’un akciğerleri olan Kuzey ormanlarını bitirecek projenin su havzalarında yaşayan turna, kadife, sazan, yayın, aynalı sazan gibi türleri de yok edeceğini belirtti.

Kanal İstanbul göl ve barajı bitirir

Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy hattında yapılması planlanan Kanal İstanbul Projesi ile ilgili ise Girgin, “Terkos üzerinde 3. havaalanın yapacağı olumsuz etkiyi arttıracak. Küçükçekmece Gölü ile Sazlıdere Barajı yok  olacak” dedi.
Melen suyunda çöp deposu
İstanbul’un kuraklık yaşadığına dikkat çeken Girgin, Melen suyundan getirilen taşıma suyunun hem ekonomik hem de ekolojik olarak uygun bir proje olmadığını belirtti.

“Melen suyunda yaz aylarında 50 bin metreküpe düşüyor. İstanbul’daki meteorolojik kuraklık Melen suyunu da etkiliyor. Dolayısıyla buradaki su İstanbul’a hiçbir zaman yetmeyecek.

“Üstelik Melen suyunun kenarına konan vahşi çöp toplama alanı ve Düzce atık tesisi bu suyun kalitesini bozmuş. Normalde 1. kalite olması gereken içme suyu şu anda 3. ve 4. kalite.”

Su kaybı yüzde 30

Girgin, İstanbul’da yüzde 30 oranında su kayıpları olduğunu hatırlatarak bu oranın Melen’den getirilen suya eş olduğunu hatırlattı ve bu kayıpların yüzde 4 seviyesine indirmek için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.