‘Alakır’da inşaat sürüyor’

alakirda-insaat-suruyorKaynak: Radikal, 8 Temmuz 2014
Alakır Vadisi’nde Danıştay’ın ‘1. Derece Doğal Sit’ kararı sonrası çevreciler, kendi bilirkişi keşiflerini yaptı. Sonuç: Mahkeme kararına rağmen HES sahasında inşaat sürüyor. Üstelik inşaat için yakındaki tarihi sit alanından kum ve çakıl alınmış.

Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında, Beydağları’nın 3086 metrelik zirvesi Kızlar Sivrisi’nden doğan ve 75 kilometre katedip Akdeniz’le buluşan Alakır Nehri boyunca uzanan vadiyi ‘1. derece sit alanı’ ilan eden karar, Danıştay 14’üncü Dairesi tarafından onaylandı. Kararın onamasının ardından çevreciler vadi boyunca denetime çıktı. Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KADOK) öncülüğünde çevreciler, vadide 4’ü çalışır, 4’ü proje aşamasındaki HES’lerin 5’inci halkası Dereköy Regülatörü ve HES’in kurulacağı bölgede, kendi ‘bilirkişi keşiflerini’ yaptı.

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VAR’
KADOK üyesi Erdal Elginöz, vadi boyunca uzanan 20 mahalleden biri olan Çaltı’da planlanan Dereköy HES’ine ilişkin Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED olumlu’ kararına karşı Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatarak, “Bölgede inşaat çalışması yapılması, geri dönülmez zararlara yol açabilecektir ve kesinlikle yasaklanmış durumdadır” dedi. 27 Mayıs’ta, yargılama kapsamında gerçekleşen bilirkişi keşfi esnasında şirket yetkililerinin projede ‘Dereköy HES Santral Binası’ olarak belirtilen alanda inşaata başlamış olduğunun yerinde tespit edildiğini aktaran Elginöz, şirket yetkililerinin, bu inşaatın “HES’le ilgisi olmayan bir inşaat” olduğunu söylediklerini aktardı.

DOĞAL SİT ALANINDA TARİHİ SİT ÇAKILIYLA İNŞAAT!

Bu ifadenin inandırıcı olmaktan uzak olduğunu savunan Elginöz, 29 Mayıs’ta Kumluca Kaymakamlığı’na şirket hakkında ‘mahkeme kararına karşı gelme, kaçak, ruhsatsız ve izinsiz inşaat yapmak’ iddiasıyla suç duyurusu ve ihbarda bulunduklarını kaydetti. Alakır’da HES’lere karşı uzun yıllardır sürdürdükleri mücadelede zamanın yasaların inisiyatifine bırakılmayacak kadar değerli olduğunu anladıklarını aktaran Erdal Elginöz, 6 Temmuz Pazar günü bölgeye inceleme gezisi düzenlediklerini belirtti.
Elginöz, “İnşaat durmak bir yana, son hızla devam ettiğini, duvarların yükseldiğini ve ayrıca duvarların önüne temel açılıp beton su basmanlar dökülmüş olduğunu gördük. Üstelik bunları yapabilmek için hemen yanı başındaki tarihi sit alanı bölgesi olan dere kenarından kum ve çakıl alınmış olduğunu üzüntü ve öfkeyle tespit ettik” diye konuştu.

‘BİZİ YIKIMLARA ENGEL OLMAK ZORUNDA BIRAKMAYIN’

5 hafta önce Kumluca Kaymakamlığı’na yaptıkları başvurunun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirimden öte yol alamadığını öğrendiklerini aktaran Elginöz, şunları söyledi: “Bizler HES’lere karşı yaşam mücadelesi verirken sadece hukuka güvenmekte, yasal sınırlar içindeki haklarımız doğrultusunda davranmaktayız. Ancak bir kez daha üzülerek görüyoruz ki, hukuk ve yasalar bizden yana olsa da devlet mekanizmasının diğer unsurları görev ve yetkilerini zamanında ve olması gerektiği gibi kullanmazsa yıkım projelerini durdurmakta yetersiz kalabiliyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanması ve uygulanmadığı zaman denetlenmesi ve gerekli işlemlerin yapılması, resmi makamların işidir. Vatandaşlarını, bu yıkımlara fiziksel olarak engel olmak durumunda bırakmamalıdırlar.” (ANTALYA/DHA)