Altyapı yetersiz kalınca İstanbul yine göle döndü

istanbul-sel-20temmuz2014-1Kaynak: Zaman, 20 Temmuz 2014
Kuraklık sebebiyle barajlarında su kalmayan İstanbul’un sellerle imtihanı devam ediyor. Geçtiğimiz ay Üsküdar’da denizle karayı birleştiren taşkının bir benzeri de dün yaşandı. Aniden bastıran sağanak yağış sahilleri, ana yolları ve alt geçitleri göle çevirdi. Altyapı yetersizliğinden dolayı çok sayıda ev ve işyerini de su bastı.

İstanbul hafta sonuna yoğun sağanak yağışla uyandı. Sabah saat 09.00 sularında başlayan yağış, kent genelinde altyapı yetersizliğini gözler önüne serdi. Bazı ilçeler ve bölgeler adeta göle döndü. Üsküdar, Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Kağıthane, Kayaşehir, Okmeydanı ve Fatih’te pek çok ev ve işyerini su bastı. Alt geçitlerde araçlar mahsur kalınca itfaiye yardıma koştu.

Sağanak yağış ilk olarak Küçükçekmece, İkitelli, Bağcılar, Güngören ve Haliç çevresinde etkili oldu. Hızlı hareket eden bulutlar, kısa sürede Anadolu yakasına Üsküdar ve Ümraniye üzerine yağış bıraktı. Bir saatte metrekareye 20 ile 70 kilogram arasında yağış düştü. Vatandaşlar, sağanak yağışa hazırlıksız yakalandı. Sabah işe gitmek için evinden çıkanlar, otobüs duraklarına sığındı. Kentin altyapısı yetersiz kalırken yollar ve alt geçitleri sular bastı. Araçlar yolda mahsur kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kendilerine bir saatte 420 su tahliyesi müracaatı geldiğini açıkladı. 55 motopomp, 28 vidanjör, 15 kanal açma aracı ve 200 personel ile tahliye çalışması yapıldı. Belediye, İstanbul’daki barajların su toplama havzalarına ciddi miktarda yağış düştüğünü aktardı.

Başakşehir’de aracında mahsur kalan bir genç kadını çevredeki vatandaşlar kurtardı. Olimpiyat Stadı’nın önünde ise sürücüler araçlarından inerek kurtarıcı bekledi. Göllere dönen caddeler araç geçişlerini engelleyince vatandaşlar, yürümek zorunda kaldı. Kayaşehir 16. Bölge’de şelale görüntüleri oluşurken sel suları caddelere taş ve toprak birikintileri yığdı. Nadir Bostancı isimli bir yolcu, “İki buçuk saattir buradayız. Ön tarafımızda büyük bir su birikintisi olunca hareket edemedim. Giden araçlar da suya gömüldü. Belediye dükkânları yapmış ama altyapısını hazırlamamış.’’ diye konuştu. Üç hafta önce de Kayaşehir 16. Bölge’de aynı manzaranın yaşandığını dile getiren Mustafa Cantürk ise, “Hâlâ tedbir almamışlar. Başakşehir Belediyesi hiçbir şey yapmamış. Saatlerdir burada çaresiz bir şekilde bekliyoruz.” dedi.

Bağcılar Kemalpaşa Mahallesi Azim Sokak üzerinde bulunan 6 apartmanın bodrum katları, sular altında kaldı. Savaştan kaçarak gelen 7 çocuklu Suriyeli bir ailenin eşyaları kullanılamaz hale geldi. Fatih Unkapanı Köprüsü altındaki işyerlerinde çalışan vatandaşlar da sel sebebiyle mahsur kaldı. Köprü altından geçmekte olan bir araç uzun süre kurtarılmayı bekledi.
istanbul-sel-20temmuz2014-2
Üsküdar sahilinde bildik görüntüler

Sağanak yağış Üsküdar’da yine bildik manzaralara sahne oldu. Sel suları, sahil yolunu kaplayınca kara ile deniz birleşmiş gibi göründü. Araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, yayalar nehire dönen yolda karşıdan karşıya geçmekte zorlandı. Bazı araçlar sahil yolunda yükselen sular sebebiyle arızalandı. Hareket edemeyen araçların sürücüleri arabalarının içinde beklemek zorunda kaldı. Yaklaşık bir saat süren sağanak yağışın durmasının ardından hayat normale döndü. Geçtiğimiz ay yine Üsküdar sahil yolunu su basmıştı.
istanbul-sel-20temmuz2014-3
Caddeler savaş alanına döndü

Beşiktaş Fulya’da sel sularının çekilmesiyle caddelerde ortaya çıkan görüntüler görenleri hayrete düşürdü. Yüksek yerlerden gelen sel suları kaldırım taşları ve çakıl taşlarını Fulya’nın en işlek caddelerinden Hakkı Yeten Caddesi’ne kadar getirdi. Yol üzerindeki taşlar sürücülerin zor anlar yaşamasına sebep oldu. Ali Ay adlı vatandaş caddedeki su seviyesinin 70 santimetreye kadar yükseldiğini söyledi. Dolapdere’de de sel suları asfaltı kaldırdı. Araçlar, oluşan çukurlar sebebiyle sıkıntı çekti. Piyalepaşa Bulvarı’na dökülen yağmur suları da adeta şelale görüntüsüne neden oldu.

12 yolcu, minibüste kurtarılmayı bekledi

Şişli-Piyalepaşa Bulvarı’ında rögarların taşması sonucu su basan yolda şehirlerarası taşımacılık yapan bir şirkete ait servis minibüsü arıza yaptı. 12 yolcusu ile araçta mahsur kalan şoför Mustafa Başdağ, aracın bir anda stop ettiğini, itfaiye, AKOM ve polisi aramasına rağmen 2 saat kimsenin gelmediğini söyledi. Minibüsün suda kaldığını gören bazı sürücüler kontak kapatarak su tahliyesini beklerken bazı sürücüler ise geçmeyi denedi. Yoğunluk sebebiyle 2 saat sonra olay yerine ulaşan itfaiye ekibi, minibüsün yanına yanaşarak yolcuları tahliye etti.