HES mücadelesi festivalde sürüyor

hes-mucadelesi-festivalde-suruyorKaynak: Yüsekova, 30 Haziran 2014

Mersin Boğazpınar Köyü’nde HES’e karşı yıllardır mücadele veren köylüler seslerini bu sene 16-17 Ağustos’ta üçüncüsü yapılacak Karasu Kültür ve Sanat Festivali’nde yükseltecek.
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Boğazpınar Köyü’nde HES süreci 2009 yılında başladı.

2009 yılında KTM Grup’a bağlı şirket köye gelerek köylülerin topraklarını satın almaya başladı ve ilk HES projesi Öküzini nehrinde açıldı. 2012 yılında beş yeni HES projesi daha yapılmak istendi. Ancak Bakanlık “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olduğu için beşini reddetti.

HES ortağı Belediye meclis üyesi

Ancak şirket yedi köyü kapsayan Karasu ve Gökharman nehirleri üzerinde yeni bir HES yapmak için diretince, 48 köylü buna karşı dava açtı. Şu anda bilirkişi raporunun hazırlanmasını bekliyorlar.

Tamamlanan ve proje halindeki iki HES projesini de KTM Grup’a ait iki şirket yürütüyor. KTM Grup yöneticisi Kadir Canlı 2014 yerel seçimlerinde AKP’den Tarsus Belediyesi meclisi üyesi olarak Çevre Komisyonu’na seçildi.

Boğazpınar Köyü HES Karşıtı Platformu’nun sözcüsü Ahmet Öztürk, “Bu sadece AKP meselesi değil. CHP ve MHP de bize destek vermedi.  HES projelerinin ve suların özelleştirilmesinin bir devlet politikası” dedi.

Ürünlerimiz yetişmiyor

HES sonucunda yaşadıkları sorunları ise Öztürk şöyle aktardı:

“Bu bir yaşam mücadelesi. Yapılan HES ile hayatımızda birçok değişiklik oldu. Mesire yeri olan ırmaktan su akmamaya başladı. Çevresi bataklığa dönüştü. Bataklık da sivrisineğin artmasına neden oldu ve köylü sivrisineklerden çok çekti.

“Ayrıca gölette oluşan nemden dolayı iklim ılımanlaştı ve sonuç olarak yıllardır üretilen ürünlerin pek çoğu nemden dolayı yetişmez oldu. Köylünün geçim kaynağı elinden alınmış oldu. Su yok, ürünler yetişmiyor, okullar kapanıyor. Yani köylü göçe zorlanıyor. Zorunlu göç ve suların özelleştirilmesi devletin bir politikası olarak karşımıza çıkıyor.”

Köylülere 15 dava açıldı

Bu süreçte HES’leri protesto eden köylülere farklı nedenlerle 15 dava açıldı. Bunların arasında köyün çocuk korosunun söylediği “HES Yapma Boşuna Yıkacağız Başına” şarkısı da var. Ancak tüm bu davalar düştü.

Öztürk, HES karşıtlarına saldırıların devam ettiğini belirterek son olarak 18 Haziran’da Tarsus Belediyesi’nin düzenlediği futbol turnuvasında köy takımı futbolcularının “Boğazpınar’da HES İstemiyoruz” pankartıyla çıktıkları için çevik kuvvetin saldırdığını hatırlattı.

“Neden olduğunu anlamadık. Zaten herhangi bir açıklama da yapılmadı. 4 yaralı, 3 de gözaltı oldu. 5 futbolcu ise takımdan atıldı. Turnuvadan da diskalifiye edildik. Belediye görevlileri ise olay sırasında hiçbir şey yapmadan olayları sadece izlediler.”

Festival 16-17 Ağustos’ta Boğazpınar’da yapılacak.