Su arıtmasından pis kokular çıkıyor

istanbul-da-sular-kokuyorKaynak: Yeşil Gazete, 17 Temmuz 2014
İstanbul’un bazı ilçelerinde çeşmeden akan suyun son günlerde kokuyor olması dikkatleri barajlardaki suların azalması konusunda uzun süre sessizliğini koruyan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) çevirdi. İSKİ, Cumartesi günü yaptığı açıklamada su azlığı sebebiyle Sakarya Terfi Merkezi’nden su alınmaya başlandığını açıkladı. Kokulu suyu ise barajların dibindeki yosunlaşmaya bağladı. DSİ (Devlet Su İşleri) eski yetkilisi Dursun Yıldız “Şeffaf olunmalı” derken, ÇMO (Çevre Mühendisleri Odası) İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin bağımsız bir su analizi yapacaklarını açıkladı. Patika Ekoloji Kolektifi’nden Alp Temiz ise kamuoyunu bilgilendirmedikleri gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Birgün’den Seçil Türkkan’ın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2013 yılında, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nın yaptırdığı ‘Sakarya Nehri kirlilik yükünün belirlenmesi’ durum raporundan sonra ‘Sakarya Nehri Kirlilik Haritası’ çıkardığını açıkladı. Haritaya göre nehirde yoğun kirlenme oranı olduğu, nüfus ve sanayileşme ile orantılı bir şekilde arttığı belirtiliyor. Kirliliğe sebep olan etkenler, yan kollar ile nehir havzasındaki yerleşim bölgelerinden gelen evsel atıklar ile, ‘tarım arazilerine karışan gübre ve pestisitler’ olarak belirlenirken, nehri besleyen derelerin kenarına kurulan sanayi işletmelerinden gelen demir ve ağır metallerin yüksekliğine de vurgu yapılıyor.
“Arıtma sağlıklı yapılamıyor”

Uzun yıllar DSİ’de görev yapan ve Melen Projesi Koordinatörlüğünde çalışan Dursun Yıldız konuyla ilgili olarak, “Koku barajlardaki su seviyesinin azaldığı dönemde başladı. Sadece yosunla bağlantılı olmadığını düşünüyorum. İstanbul’a daha önce de bu seviyelerde su verilmiş olmasına rağmen barajlardaki böyle bir koku yoktu” dedi. Sebebini ise “Arıtma tesisleri bugünlerde kapasite üstü çalışıyor, bu da arıtmanın sağlıklı yapılamadığı anlamına gelir.” diyerek açıkladı. Ayrıca “Su yönetiminde ekonomik ve ekolojik açıdan zorlamayacak şekilde şeffaf olmak zorundayız. Sakarya’dan gelen suyun etrafında pek çok sanayi kuruluşu olması sebebiyle kirliliğe açık” dedi.
ÇMO: Sakarya’dan su getirmek çözüm değil

ÇMO (Çevre Mühendisleri Odası) İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin ise Sakarya Nehri ile ilgili olarak bağımsız bir analiz yapıp sonucu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı. Girgin’de kokunun sebebinin ancak analiz yapılmasıyla anlaşılabileceğini belirtirken “Melen’den su getirmek çözüm olmadıysa Sakarya da çözüm olmayacak. Ekosistemi bozduğunuz zaman kuraklık etkisi daha şiddetli gerçekleşmeye başlayacak. Dolayısıyla başka bir havzadan su taşımak kurutmak demek. Uzun vadede çözümler değil, sorunları arttıracak uygulamalardır” dedi.
İSKİ’ye suç duyurusu

Patika Ekoloji Kolektifi üyesi ve Hemşire olan Alp Temiz ise konuyla ilgili olarak önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İstemde değişik bölgelerden su numunesi alınarak analiz yapılmasını ve konuyla ilgili olan sorumluların cezalandırılmasını istediğini beyan etti. Temiz BirGün’e yaptığı açıklamada: “ Devletten esasen çok bir beklentim yok. Fakat bunlar kayıtlara geçmezse atlanıyor. Sudaki koku cumartesi günü açığa çıktığı için Kadıköy Toplum Sağlığı Merkezi, Hıfzısıhha Müdürlüğü gibi merkezler analiz için geç kalmıştı. Ben kendi imkanlarımla tarihli ve saatli bir şekilde numuneler topladım. Sudaki koku “su koktu” etiketiyle sosyal medyada sıkça paylaşıldı. Aseton ile foseptik kokusuna benzetilmişti” dedi.