Bingöl’de HES’lere karşı eylem

bingolde-heslere-karsi-eylemKaynak: HDP, 6 Ağustos 2014
Bingöl-Karlıova arasında bulunan Göynük (Gonîg) çayı üzerinde yapılan HES’leri ve Karlıova ilçesine bağlı Yukarı Derinçay (Xêlîfan) köyünde yapılması planlanan termik santral inşaatı kitlesel bir şekilde protesto edildi. Protesto eylemine HDP Bingöl milletvekili İdris Baluken, HDP MYK üyesi Zeki Koç yanısıra yaklaşık 3 bin yurttaş katıldı.

HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken sömürgecilerin sadece insanları katletmekle kalmadığını belirterek, “Bizler son 30 yılda da Kürdistan doğasına yönelmiş olan bu talan politikalarının en acımasız bir şekilde Kürdistan’ın geneline ve özelde Çewlik’te hayata geçirildiğini çok iyi biliyoruz. Köylerimizin bombalanıp boşaltılması insanlarımızın katliamlarla soykırıma uğratılması, ormanlarımızın yakılması adeta bir devlet politikası haline gelmiştir” dedi. AKP iktidarının son 12 yılda bu imha ve talan politikasını pervasızca çok daha ileri bir aşamada uyguladığını belirten Baluken, “Kürdistan’ın her tarafı Çewlik’în, Derism’în, Amed’in Hakkari’nin her tarafı HES barajları güvenlik barajları Kalekollar ve Termik santrallerle dolduruldu” diye konuştu.

Termik santralinin yanından geçen Bingöl’ün içme suyu şebekesine etkileyeceğine dikkat çeken Baluken şöyle devam etti: “Solunum yoluyla Akciğer kanseri, kadınlarda ölü doğum ve düşük yapmalara yaygınlaşacak aynı zamanda bitki örtüsü ve tüm sular içilmeyecek duruma gelecek. AKP’li birkaç müteahhit veya siyasetçi zengin olacak diye kendi halkımızın sağlığını onlara emanet edecek değiliz. Burada doğacak her bir çocuğun genetik animolali hastalıklarla doğma riski artacak.

IŞİD’ çetelerinin Şengal’e saldırısına da değinen Baluken şunları kaydetti. “Bu eylemimiz aynı zamanda Şengal’de direnen yoldaşlarımıza bir omuz vermedir. Bu güne kadar Kürt halkının özgürlük taleplerine yönelik bütün saldırılar nasıl boşa çıkarıldıysa iki hafta önce Rojava’ya yönelik saldırılara nasıl boşa çıkarıldıysa bugün Şengal’de Musul’da Kürt halkına yönelik saldırıları da hep birlikte boşa çıkaracağız. Şimdi Kürt halkı için birlik olma zamanıdır bu talan politikalarına karşı karakollara karşı IŞİD çetelerine karşı birlik olma zamanıdır bir olmak bizleri zafere götürür.”

Konuşmadan sonra halk tekrar sloganlar eşliğinde Bingöl Karlıova yoluna yürüyerek yol kenarına çadır kurdu. Çadır eyleminin yarın akşam saatlerine kadar devam edeceği belirtildi.