Bir hafta Kuş Cenneti’nin sonu olabilir

Kus-cennetinde-kuraklik-tehlikesiKaynak: Yeniasır, 01 Ağustos 2014
İzmir’in dünyaca ünlü doğal yaşam alanı olan Kuş Cenneti’ni kuraklık vurdu. Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, önümüzdeki 1 hafta içinde gerekli su takviyesinin yapılmaması halinde 291 kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cenneti’nin kuruyacağını söyledi. Sıkı, “Cennetteki su seviyesi dize kadar düştü. Ancak, Milli Parklar Müdürlüğü tarafından burayı su açısından besleyecek Süzbeyli Pompa İstasyonu bir türlü çalıştırılmıyor. Burası geçtiğimiz yılki gibi kurursa kuşlar büyük zarar görür. Özellikle yavru kuşlar ölür” dedi.

Hayatları suya bağlı
Türkiye genelinde 474 farklı kuş türünün olduğunu, bunların 291 farklı türünün sadece İzmir Kuş Cenneti’nde bulunduğunu dile getiren Mehmet Sıkı, “Geçtiğimiz kış yaşadığımız kuraklık burayı vurdu. Şu an havzadaki su seviyesi genel olarak diz seviyesine kadar indi” dedi. Kuş Cenneti’nin Uçaktavası, S-47, Kuzey Tahliye, Maltepe Pompa İstasyonu ve Süzbeyli Pompa İstasyonu ile sulandığını ifade eden Sıkı, Süzbeyli Pompa İstasyonu’nun yapımının tamamlanmasına rağmen çalışmadığını söyledi. Bu istasyonun yaklaşık 1 milyon liraya DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Sıkı, “İstasyon Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’ne devredildi. Ancak bir türlü çalışmadı” açıklamasını yaptı.

Milli park önerisi
Kuş Cenneti’nin milli park ilan edilmesi için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Mehmet Sıkı, 2012 yılında yapılan çağrıya Başbakan Erdoğan tarafından olumlu cevap verildiğini kaydederek, “Balıkesir’de 2, Manisa’da 1, Aydın’da 1 ve Muğla’da 1 milli park olduğu halde İzmir’in hiç milli parkı yok. Kuş Cenneti, dünyada soyları azalan Tepeli Pelikan ve flamingoların ürediği Türkiye’deki önemli yerlerden biri olması nedeni ile milli park olmayı fazlası ile hak ediyor.” diye konuştu.

DSİ yardıma hazır
Konuyla ilgili Yeni Asır’ın sorularını cevaplandıran DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Gökçe, DSİ’nin her zaman yardıma hazır olduğunu belirtti. Süzbeyli Pompa İstasyonu’nun Milli Parklar Müdürlüğü sorumluluğunda olduğunu dile getiren Gökçe, “Orası bizim için de önemli bir bölge. Eğer herhangi bir acil durum varsa ve Milli Parkla Müdürlüğü’nden yardım istenirse DSİ 2. Bölge Müdürlüğü olarak her türlü yardıma hazırız” diye konuştu.

Tansu Edip Gökbudak