Giresun’da HES eylemi!

giresunda-hes-eylemiKaynak: Haber8.com, 3 Ağustos 2014
Giresun’un Aksu Deresi üzerine yapılan ve yapılması planlanan Hidroelektrik Santralleri’ne (HES) karşı Aksu Vadisini Koruma Platformu tarafından Dereli İlçesi’nde eylem gerçekleştirildi.

Dereli’nin Şebinkarahisar yolu üstündeki Kotana mevkisinde biraraya gelen platform üyeleri, kemençe eşliğinde ellerinde ’Su hayattır satılamaz’, ’Andır galsın Hes’ler’, ’Dereler hür akacak’, ’Suyumuzu vermiyoruz’, ’HES’tirin gidin’, ’Aksu bizim, su bizim, köy bizim’ yazılı pankartlarla yürüyerek tepkilerini dile getirdi.

Daha sonra bir HES inşaatının önünde platform üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Bülent Aslan, yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki Aksu Vadisi’nde birileri tamamlanmış, birileri da devam eden yekün 18 HES projesinin uygulanacağını belirtti. Aksu Vadisi’nde dereler ve kaynak sularının nebati akış yatağından alınarak borulara hapsedildiğini kaydeden Aslan şunları söyledi:

’Bölgemizde yapılmakta olan HES’lerle hem tabiat yağmalanıyor, hem dereler borulara hapsediliyor, hem de iletim hatlarının altında kalan 30 mt. genişliğinde ve kilometrelerce uzunluğunda orman yoktur ediliyor. Binlerce canlının yuvaları dağıtılıyor ve onbinlerce al benekli alabalık yoktur ediliyor. Aksu Deresi yapı atıkları sebebi ile nebati renginde akamıyor ve bundan böyle diri barındırmıyor. Tüm akarsularımıza yönelik HES ve baraj planlamaları ile sularımızı elimizden almak istiyorlar. Suya erişim bütün canlılar için mukaddes bir haktır. Yaylalarımızın pınarları ile beslenip bağrındaki şelaleler, çağlayanlar, maden suları bunun gibi özellikli su oluşumları ile denize özgürce akan Aksu Deresi, bütün canlılar için hayat kaynağıdır. Yaylalarımıza, fındık bahçelerimize, derelerimize, ormanlarımıza ve su kaynaklarımıza sahip çıkacağız. Aksu Vadisi’nde HES istemiyoruz. Aksu’yu boğdurtmayacağız.’

Eylem, platform üyelerinin kemençe eşliğinde oynadığın horonların ardından sona erdi.