Bulgaristan Baraj Kapaklarını Açtı, Edirne Alarm Durumuna Geçti

bulgaristan-baraj-kapaklarini-acti-edirne-alarmKaynak: haberler.com, 7 Eylül 2014
Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taşkın alarmı vermeye başladı. Son günlerdeki aşırı yağışlar nedeniyle Bulgaristan, Türkiye tarafına bilgi verdikten sonra barajdan su vermeye başladı. Bunun sonucunda Meriç ve Tunca nehirlerinde kademeli olarak su seviyesi artmaya başladı.

GECE YARISINDAN SONRA SU SEVİYESİ ARTABİLİR

Normal seviyesinde seyreden Meriç’te su seviyesi gün içerisinde 551 metreküp/saniyeye yükseldi. Asıl artış ise gece yarısından sonra bekleniyor.Meriç Nehri’nin Bulgaristan Svilengrad’taki ölçüm istasyonunda saat 12.00’deki su seviyesi bin 217 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Svilengrad’daki su yaklaşık 12 saat sonra Edirne’ye ulaşıyor. Muhtemel bir olumsuzluğa karşı Edirne Valiliği nehir kenarında bulunan işletmeleri, Karaağaç Mahallesi ve Bosnaköy’de yaşayan vatandaşları uyardı.

“HERHANGİ BİR TEHLİKE YOK”

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, şu an itibariyle herhangi bir taşkın riskinin bulunmadığını ifade etti. Su seviyesinin risk limitlerinin altında olduğunu açıklayan Bakır, “Saat 12.00 itibariyle nehirdeki su, en yüksek seviyeye ulaştı. Bundan sonra da su seviyesi düşüşe geçti. Şu an için bir risk yok. Su seviyesinin yükselmesinin nedeni Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açması ve bölgedeki yağışlar. Herhangi bir tehlike yok.” dedi.

“ÇOK CİDDİ BİR SIKINTI GÖRÜNMÜYOR”

Bakır, nehir civarındaki vatandaşları muhtemel bir olumsuzluğa karşı uyardıklarını ifade etti. Nehirdeki su artışını yakından takip eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da öğle saatlerinde Bulgaristan’ın Svilengrad ölçüm istasyonunda nehir suyunun bin 217 metreküp olarak ölçüldüğünü açıkladı. Bu rakamın, saat 14.00 sıralarında bin 200 metreküp/saniyeye düştüğünü ifade eden Gürkan, “Zaten Bulgaristan makamlarından aldığımız bilgiye göre de belirli bir bölgedeki yağış bu. Yani Bulgaristan’ın tümünde değil bu yağış. Elhova ile Svilengard arasındaki yağışın nehrin debisini yükseltmesinden kaynaklanıyor. Gece 24.00 itibariyle Edirne’de suyun aynı şekilde geçmesini bekliyoruz. Şu anda Kirişhane’de 530 metreküp/saniye civarında. Saat 12.00’de 494 seviyesindeydi. Çok hafif bir artış var. ama yine DSİ yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, nehirlerimiz bin 400 metreküp/saniye seviyesine kadar olan suyu tolore edebiliyor. Çok alçak kodlu yerlerde zaman zaman ufak çaplı taşmalar olabiliyor, sahayı etkilemeler olabiliyor. Ama öyle geçtiğimiz yıllardaki sel felaketi gibi maruz kalmıyoruz. Örneğin bin 200 ile bin 400 metreküplerde Tunca Nehri’nin ayak kısmına kadar su gelebiliyor. Ama orada küçük araçlar dahi geçebiliyor. Çok ciddi bir sıkıntı görünmüyor. Biz belediye olarak bütün ekiplerimizi hazırladık.” diye konuştu.

bulgaristan-baraj-kapaklarini-acti-edirne-alarm-2

MUHTAR HOPARLÖRLE VATANDAŞLARI UYARDI

Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan da DSİ yetkililerinin nehir suyunun yükseleceği konusunda kendilerini uyardıklarını belirtti. Korkan, “Ben de muhtar olarak hoparlörle ve bütün kahvehaneleri gezerek vatandaşları bilgilendirdim. Set boyunda yaşayan insanları, oradaki köprülerde çalışan insanların gerekli tedbirleri almaları için kendilerini uyardım.” şeklinde konuştu.

“HASAT DÖNEMİ OLDUĞU İÇİN SU GELİRSE ZARAR VEREBİLİR”

Bosnaköy Muhtarı Recai Kararmış ise Balkanlar’daki yoğun yağışlar nedeniyle valilik ve jandarma ekipleri tarafından uyarıldıklarını kaydetti. Uyarıyı vatandaşlara ilettiklerini dile getiren Kararmış, “İnşallah böyle devam ederse taşkın olmadan, zarar vermeden suyun nehir yatağında gideceğini düşünüyoruz. Şu an için bir tahliye durumu yok. Fakat ekili tarım arazileri var. Yaklaşık 11 bin dönüm arazimiz var. Bunlardan 7 bin dönümü ekili vaziyette. Hasat dönemi olduğu için su gelirse zarar verebilir. Bunları tahliye etmek mümkün değil ancak buradaki hayvan ve ekipmanların tahliyesi şu an için sözkonusu değil.” açıklamasını yaptı.

“GİTMEYE HAZIRIZ”

Bosnaköy’de ahırı bulunan Zahir Kalınbacak, jandarmanın dün kendilerinehaber verdiğini belirterek, gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirdi. Şu an gitmeye hazır olduğunu belirten Kalınbacak, “Şu an için bir tehlike yok. Ama olursa gitmeye hazırız. Sel felaketini biz çok yaşadık burada. 10 yıldan bu yana yaşanıyor. Belli olmaz, sel gelebilir de gelmeyebilir de.” dedi.