“Halkların büyük iklim yürüyüşü”ne davet

20-21-eylul-afisHavalar gözlerimizin önünde hızla değişiyor. Gittikçe artan seller, kuraklık ve susuzluk bu yıl tarımdan, şehirlere tüm hayatımızı etkiledi. Üstelik iklim değişikliğinin artan etkileri yüzünden seneye ve daha sonraki senelerde daha kötülerini de göreceğiz. Alışkın olmadığımız hortum, sağanak yağışlar ve seller karşısında hiç birimiz hazırlıklı değiliz. Televizyon ve gazeteler dünyanın dört bir yanında iklim değişikliğinin yarattığı felaket haberlerini veriyor. Bilim insanları hükümet yetkililerine soruyorlar  “Sizlere çeyrek yüzyıldır söylemeye çalıştığımız şeyde tam olarak neyi anlamıyorsunuz?”

Akla uygun bir dünyada, karar vericiler bilim insanlarının uyarılarını dinlerlerdi. Ama bu dünyada akıl, mantık ve vicdan şirketlerin kârlarına kurban ediliyor.

İklim değişikliğinin yarattığı yıkımlar karşısında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon 23 Eylül tarihinde dünya liderlerini “iklim krizin” içerikli olağanüstü bir toplantıya katılmaları için davette bulundu.

Yıllardan beri şiddetlenen iklim değişikliğini durdurmak için atmosferdeki sera gazlarını radikal biçimde sınırlamayan, uluslararası bağlayıcılığı ve yükümlülükleri olan bir anlaşmayı hayata geçirmeyen ülke liderleri tekrar bir araya gelecek.

Liderlerin bir araya gelecekleri tarihten bir önceki hafta sonu yani 20- 21 Eylül de tüm dünyada küresel eylem günü olarak ilan edildi.  Dünyanın dört bir yanındaki iklim aktivistleri ise uluslararası bir anlaşmanın tüm canlı yaşamı için zorunlu olduğunu dile getirmek için bir araya gelecek. Amerika’dan Hİndistan’a, Filipinler’den İngiltere’ye milyonlarca insan 20- 21 Eylül tarihlerinde iklim adaleti için sokağa çıkacak.

Su Hakkı Kampanyası’nın dahil olduğu Küresel Eylem Grubu ve uluslararası 350.org hareketi de Türkiye’de 20-21 Eylül tarihlerinde “Karşı iklim zirvesi” çağrısında bulundu. İstanbul’da Tütün Deposunda iki gün toplantı, forum ve atölye çalışmaları, 20 Eylül günü de “İklim adaleti yürüyüşü” yapılacak.

Biz de Su Hakkı Kampanyası’nın tüm aktivistlerini bu uluslararası hareketin bir parçası olmaya çağırıyoruz.

İnsanın ve doğanın sömürülmediği bir dünya için; ne iklimi değiştiren fosil yakıtlara dayalı bir geleceğe, ne de ekosistemi yıkıma sürükleyen; nükleer, HES, kentsel dönüşüm ve benzeri çılgın projelerin yapılmasına izin verelim.

Gelin 20-21 Eylül’de İstanbul’da “İklimi değil sistemi değiştireceğiz!, Onlar bir avuç biz milyarlarız.” zirvesini daha büyük daha güçlü kılmaya çalışalım.

Katılamak ve bilgi edinmek için şu bağlantıları inceleyebilirsiniz:  “Karşı iklim zirvesi” ve “İklim adaleti yürüyüşü

Küresel Eylem Grubu, 350.0rg

İlk İmzacılar: Açık Radyo, Su Hakkı Kampanyası, Velotopya, Yeşil Düşünce Derneği, Yeryüzü Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Fikir Sahibi Damaklar, KADOS, Kafkasya Forumu, Caferağa Dayanışması, Antikapitalist-Öğrenciler, DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı), Gola Kültür Sanat Ekoloji Derneği, Antikapitalist Çalışanlar, Greenpeace Akdeniz, Hayata Destek Derneği,Yeşilist, WWF, Yeldeğirmeni Dayanışması,TEMA Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Eurosolar/Türkiye, Çevre Hukuku Derneği