“Kömür için değil, yaşam için su” dedirtecek gerçekler

5456_L_Water scarcity-LGüvenli, erişilebilir su; gezegenimizin en kıt kaynaklarından. Milyonlarca insan; temizlik, tarım ve hatta içmek için su bulamıyor.Bununla birlikte, enerji sektörü için su kullanımı gitgide büyüyor.

Yenilenebilir olmayan enerji santralleri, soğutma işlemi için devasa miktarlarda su kullanıyor. Bunun en baş sorumlusu ise kömürlü santraller.(Enerji sektörü ve su ilişkisi hakkında yapılmış araştırmayı buradan okuyabilirsiniz.)Kömür lobisinin zaten kıt olan kaynakları elimizden almasına ve küresel ısınmayı derinleştirmesine izin veremeyiz.Şu anda, İşveç’te 200’den fazla dünya çapında kuruluş Dünya Su Haftası için bir araya gelmişken “KÖMÜR İÇİN DEĞİL, YAŞAM İÇİN SU” sloganını duyuralım. Kömür ve su hakkındaki gerçekleri herkesin bilmesini sağlayalım.

İşte, “Kömür için değil, yaşam için su” demeyi gerektiren gerçekler:

1. 2 milyar insan (yani dünya nüfusunun 3’te 1’i) mutlak su kıtlığı olan ülkelerde yaşıyor.

2. Kömür, tüm elektrik üretim yöntemleri arasında en fazla su kullananı. Tipik bir kömürlü termik santral 3,5 dakikada bir olimpik havuzu dolduracak kadar soğutma suyu çekiyor. Ayrıca, temizlik, külleri ve tozları uzaklaştırma, yangın söndürme gibi amaçlarla da su kullanılıyor.

3. Dünya genelinde 1200 adet yeni kömürlü termik santral kurma ve dev kömür madenleri açma planları mevcut. Bunların çoğu, zaten sağlık, yaşam, temizlik ihtiyaçları için bile su kıtlığı çeken bölgelerde düşünülüyor.

4. Kuzey Afrika’daki enerji şirketi ESKOM, saniyede 10.000 litre su kullanıyor. Yerel halk ise içecek temiz su bulamadıkları için şişelenmiş su satın almak zorunda.

5. Çin’de yapılması planlanan 16 dev kömür santrali yılda 10 milyar metre küp su (yani Sarı Nehrin yıllık akışı kadar su) çekecek.

6. Hindistan Vidarbha’da kuraklıktan en çok etkilenen 6 bölgede, tarım için sulama suyu bulamadığından, tarımla geçinen 6 binden fazla çiftçi intihar etti. Maharashtra’nın tamamında 40 bin intihar kayıtlara geçmiş. Buna rağmen, Vidarbha’da 71 adet kömürlü santral inşası planlanıyor.

7. Rüzgar enerjisi ile elektirik üretiminde hiç su kullanılmaz. Güneş enerjisi de soğutma suyu kullanmaz. Yenilenebilir enerjiyi tercih edin!

 

Kaynak: EcoWatch