Mahkeme, HES İçin Verilen Takipsizlik Kararını Kabul Etmedi

mahkeme-hes-icin-verilen-takipsizlik-karariniKaynak: Haberler.com, 4 Eylül 2014
Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi HES projesi için yapılan suç duyurusunun takipsizlik kararıyla kapatılmasını kabul etmedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, ruhsatsız olarak yapıldığı ortaya çıkmasına rağmen, büyük bir doğa katliamına yol açarak, yaşam alanlarını yok eden Kulp-1 Hes projesinin durdurulması için yapılan suç duyurusu hakkında Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği “takipsizlik” kararı, Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Mahkeme, kararın keşif yapılmadan verildiğini ve eksik soruşturma yapıldığından dolayı kararın yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle kaldırılması yönünde karar verdi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karabulak Köyü sınırları içerisinde ruhsatsız bir şekilde imar izni olmadan yaptırılarak faaliyete geçirilen Kulp-1 Hes’e ilişkin yapılan başvuruya savcılıkça verilen “takipsizlik” kararı Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. 2006 yılında yapımına başlanan Kulp-1 barajıyla birlikte ilçede yaşam derinden etkilenmiş ve barajın tuttuğu su yüzünden başta soyu tükenmekte olan Kaya Alabalığı olmak üzere toplu balık ölümleri yaşanmıştı.

Doğa katliamın yaşanmasının ardından yapılan araştırmada ise HES’in imar izninin bulunmadığı ortaya çıkmıştı.