Meslek odalarından Ankara’nın suyu hakkında: Gökçek Tweet atmayı bırakıp bilimsel verilerle ilgilensin!

ato çmo kmo vs ankKaynak: ÇMO

ATO, TMMOB ÇMO ve KMO Ankara Şube ile SES, Ankara’daki suların kirliliği hakkında basın toplantısı düzenledi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in popülist politikalardan vazgeçmesi gerektiğini belirterek, ‘Sayın Göçek tweet atmakla zaman kaybedeceğine arama motorlarından ilgili sitelere girip araştırma yapsa daha bilimsel verilere ulaşır` dedi.

Üç oda ve SES`in nın ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında ATO Başkanı Dr K. Çetin Atasoy, Ankara`da yaşayanlardan musluk sularının bulanık aktığı ve kötü koktuğu konusunda çok fazla şikayet aldıklarını söyledi. Değişik hastanelerden aldıkları ishal vakalarının arttığı yönündeki bilgileri de paylaşan Atasoy, ‘2014 Ağustos ayı içerisinde tanı konulan gastroenterik (ishal) vakalarının sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine yani Ağustos 2013`e göre bazı hastanelerde 2 kat civarında, bazılarında ise 2,5 katından fazla artış göstermiştir. Durumu kaygı verici olarak değerlendirmekteyiz` diye konuştu. Türkiye`de su ve kanalizasyon alt yapısında ciddi sorunlar bulunduğunu söyleyen ATO Başkanı şöyle konuştu:

‘Ankaralılar şu günlerde ishalle boğuşuyor, karın ağrısıyla kıvranıyor ama yetkililer kamuoyuna konu hakkında bir açıklama yapmaya tenezül dahi etmiyor. Buradan, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkları ve yerel yöneticileri sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Açıklamaya çekindiğiniz bir şeyler mi var? 2014 Ağustosunda, Türkiye`nin başkentinde ishal patladıysa, demek ki, sağlığa harcanan bunca paraya, sağlıkçılara edilen bunca eziyete, angaryaya rağmen eksik olan, yanlış giden bir şeyler var. Demek ki, sağlıkta dönüşüm bir rüyaymış ve bir sabah bu rüyadan ateş içinde, karnınız kıvranarak, ishalle uyanabilirmişsiniz.`

TMMOB KMO Ankara Şube Başkanı Erkin Etike de yaptırdıkları araştırma sonucunda Kızılırmak suyunun Ankara`ya çekildiği bilgisine ulaştıklarını kaydetti. Etike, DSİ`nin 2005 yılındaki raporundan söz ederek, ‘Rapor Kızılırmak suyunun içme kullanma suyu olarak doğru olmadığını, bunun yerine Işıklı-Gerede sisteminin kullanılması gerektiğini söylüyor. Bunu biz değil, devletin kurumu söylüyor. Neden yapılmadı, yapılmıyor?`

KMO Ankara Şube Başkanı, yerel yönetimin bin 92 yerden örnek alarak tahlil yaptırdığını söylediğini, raporları kamuoyuyla paylaşılmasını istediklerini belirterek, ‘ Yerel yönetimler temiz ve sağlıklı su vermekle, Türk Halk Sağlığı kurumu da bunu denetlemekle yükümlüdür. Ama siz suyun tahlilini bu kuruma yaptırıyorsunuz. Suyu vermekle yükümlü kurum, denetimi, halkı korumakla yükümlü kuruma yaptırıyor` şeklinde konuştu.

KIZILIRMAK`A ONLARCA KENTİN ATIK SUYU BOŞALTILIYOR

İklim değişikliği, son yıllarda ciddi kuraklık bir o kadar da sel sorunu yaşandığını anlatan ÇMO Başkanı Bozoğlu da ‘Bu sorunlar yaşanırken, gerek bakanlıklar gerekse yerel yönetimler seçim odaklı kent politikası yürütüyor. Bu politikalar sonucu, onlarca kentin atık suyunun boşaltıldığı Kızılırmak`tan su çekiliyor. Bugün kullanılan 1 milyon m3 suyun 380 bini Kızılırmak`tan geliyor` dedi.

Ankara`nın suyunun temiz olduğu iddiasına inanmadıklarını vurgulayan Bozoğlu şunları söyledi:

‘Vicdanınıza bir sorun. Orman ve Su İşleri, Sağlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile ASKİ`de damacana su kullanılıyorsa, Ankaralılara nasıl musluk suyu için dersiniz? Biz bu kurumlarda da musluk suyu içildiğinde suyun gerçekten temiz olduğuna inanacağız. Ankara`ya yedi adet kapı yapmak yerine, seçim odaklı politika yapmak yerine, bu bakanlıklar ve ASKİ bir araya gelerek açıklama yapmalıdır. Yalnızca iki vatandaşın yaşayacağı sorun bile yedi kapı yapımından değerlidir.`

Bir gazetecinin, Belediye Başkanı Melih Gökçek`in Oda`ları yanlı bilgi vermekle, basını da bu yanlı haberi yapmakla suçladığını söylemesi üzerine ÇMO Başkanı, ‘Kirlilik kentin her tarafını sarmış. Adeta kanalizasyona dönen Ankara Çayı kentin içini dolaşarak Sakarya Nehri`ne kadar gidiyor. Kentte ishal salgını var. Büyükşehir Belediye Başkanı bunlara çözüm üretmek, iyileştirme yapmak yerine bizi suçluyor, basın emekçilerinin üzerine gidiyor. Sayın Başkan popülist işler yapmak yerine halk sağlığını düşünerek proje geliştirmeli` dedi.

Bir başka gazetecinin Oman ve Su İşleri Bakanlığı`nın Mogan Gölü ile ilgili “Metan gazı” açıklamasını hatırlatması üzerine de Bozoğlu şunları söyledi:

‘Aynı Bakanlığın “bir yıldır inceleme yapmıyoruz” şeklinde de bir açıklaması var. Metan gazının kaynağı oksijensizliktir. Oksijensizlik de ölüme neden olur. En kirli, ağır metal ihtiva eden Kızılırmak zaten Mogan Gölüne veriliyor. Çok başlı bir su yönetim politikası var ki bu da ayrı bir sorun. Sayın Gökçek tweet atmakla zaman kaybedeceğine arama motorlarından ilgili sitelere girip araştırma yapsa daha bilimsel verilere ulaşır.`

Baran Bozoğlu, ASKİ`nin laboratuvarlarının yeterli olmadığına da vurgu yaparak, ‘Su temiz iddiası varsa, yürekleri yetiyorsa izin versinler, basın çalışanlarıyla birlikte bu laboratuvarları gezelim. Halkın vergisiyle kurulan bu laboratuvarları neden gezemiyoruz` diye sordu.