Baraj karşıtı eylemde polisin öldürdüğü Remi anısına: Unutma! Affetme!

000_Par8013375_0Geçtiğimiz Pazar günü, Fransa’da, Sivens Ormanı’nda bulunan Tescou Nehri üzerine baraj yapılmasını protesto etmek amacıyla yapılan gösterilerde uygulanan polis şiddeti genç bir eylemcinin ölümü ile sonuçlandı. 21 yaşıdaki Rémi Fraisse isimli eylemci, Albi kentinde katıldığı gösteride, polisin attığı patlayıcı maddenin omzuna isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Soruşturmayı yürüten Albi Cumhuriyet Savcısı Claude Dérens,, 21 yaşındaki eylemci Remi Fraisse’in ölmüne, sırtına isabet eden bir tür el bombasının neden olduğunu açıkladı. Flashbang denilen bu tür el bombaları, sersemletici el bombası olarak biliniyor ve öldürücü olmadığı düşünüldüğü için askeri birimlerin yanı sıra polis tarafından da kullanılıyor.

Savcı, Remi’nin sırtına polisin kullandığı türden el bombasının isabet etmiş olduğunu kabul etmekle birlikte, Remi’nin çantasında patlayıcı bulundurduğunu ve el bombasının patlayıcıları alevlendirdiğini öne sürüyor.

Fransız bir polis memuru ise bir haber sitesinde şöyle bir yorum yapmış: “Gerçekten çantada bir tür patlayıcı-yanıcı madde varsa ve el bombası ile etkileşime girerse ölümcül bir sonuç doğurabilir. Fakat bunun için el bombasının çantanın içine düşmüş olması gerekir ki pek olası bir senaryo değil.”

 

Remi’nin son gününü birlikte geçirdiği arkadaşı Anna ise bir başka haber sitesine yaptığı açıklamada Remi’nin bir pasifist olduğunu ve çantasında yalnızca bir şişe şarap ile biraz atıştırmalık kek olduğu söylüyor. Remi’nin son anlarını ise şöyle anlatıyor:

remi

“Sokakta hem bir kutlama havası vardı hem de bulunduğumuz yerin 2 km ötesinden gökyüzüne biber gazı bulutları yükseliyor ve patlama sesleri duyuluyordu. Güçlü patlama sesleri duyulunca Remi o tarafa gitmek istedi, birlikte gittik. Polisler sürekli fişekleri ateşliyordu. Daha önce hiç görmediğimiz bir vahşet sahnesiydi. Remi oraya doğru koşmaya başladı. Bir patlama sesi duyulunca ben hemen bir yere sığındım. Oradan çıktığımda ise Remi’yi aradım fakat bulamadım. Korkunç bir geceydi, tüm gece onu aradım. Sabaha doğru birinin “Rémi Fraisse” diye seslendiğini duydum, cüzdanını bulmuşlardı. Fakat hala nerede olduğunu bilmiyordum. Sabah 10 civarı cansız bedeninin bulunduğunu öğrendim. Böyle bir sonu asla tahmin etmemiştim!”

 

Remi’nin ölümünün amacını da havaya uçurmayın!

Fransa hükümetinin ekonomik bir zorunluluk olarak öne sürdüğü ve Remi’nin ölümüne sebep olan baraj projesi hayata geçerse, en az 94 hayvan türü, 353 endemik bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

sivens-dam-protest (2)Remi’nin arkadaşları, şimdi Remi’nin ölümünün öne çıkartılıp, baraj meselesinin arka plana itilmesinden şikayetçi. Barajı durdurmak zorundayız diyorlar.

Eylemlere kan bulaşması ile ciddi bir kriz yaşayan Fransız hükümeti sakinlik çağrısı yaparken, Remi’nin ölümü sokakları tekrar hareketlendirdi. Protestocular “Remi inandıkları için öldü. Unutma! Affetme!”, “Remi’nin hatırası için, baraja hayır!” yazılı pankartlar taşıyorlar.

 

Kaynak: Reporterre & Le Monde