Hatay Valisi Topaca: Pansiyonlar ve İş Yerleri Dere Yatağına Yapılmış

hatay-sel-felaketi-25-eylul-2014Kaynak:Haberler.com, 30 Eylül 2014

Hatay Valisi Ercan Topaca, geçen hafta sel felaketinin yaşandığı Erzin’e gelerek bölgede incelemelerde bulundu. Bölgede yaşanan doğal afet karşısında şaşıran Vali Topaca, “Bu pansiyonlar ve evler tam dere yatağında ya da yanına yapılmış. Şu anki hali ile buralarda ikamet etmek veya vatandaşları misafir etmek için buralar müsait değil. Bu çok acık çıplak gözle görülüyor.” dedi.

Afet bölgesine gitmeden önce Erzin Kaymakamlığı’nda brifing alan Vali Topaca, daha sonra sel baskınının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Vali Topaca’ya; Hatay vali yardımcıları Orhan Mardinli ve Kadir Sertel Otcu, Milletvekili H. Bayram Türkoğlu, Erzin Kaymakamı Hasan Yaman, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Ali Bahadır Aslan, Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek ile Erzin İlçe Emniyet Müdür Vekili Mustafa Ateş eşlik etti.

“PANSİYONLAR VE İŞ YERLERİ DERE YATAĞINA VEYA YANINA YAPILMIŞ”

Bölgeyi gezdikten sonra önemli tespitlerde ve açıklamalarda bulunan Vali Ercan Topaca, “Öncelikle burada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İnşallah bundan sonra ülkemiz ve milletimiz bu tür felaketler yaşamaz. Geçtiğimiz hafta içerisinde burada bir sel felaketi oluştu ve 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunun yanında, yerleşim yerlerinde de çok büyük hasarlar oluştuğunu gördüm. Buradaki evler, pansiyonlar ve iş yerleri dere yatağının üzerine veya kenarına inşa edilmiş. Görevli arkadaşlarımız binaların sağlamlık derecesini ve risk konularını tespit edecek. Şu anki halleri ile buralarda ikamet etmek veya vatandaşları buralarda misafir etmek için müsait değil. Bu çok açık, çıplak gözle görülüyor. Bu pansiyonlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Yapılan incelemelerin ardından buralarda oturum olup olmayacağının kararını vereceğiz. Şu an için böyle bir karar gözükmüyor. Ancak şu andaki hali ile buralarda ikamet etmek mümkün değil fakat bu nihai karar değil. Çıkacak rapor doğrultusunda son kararı vereceğiz. Ayrıca, ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlarımız, verilecek rapora göre zarar ziyanlarının karşılanması için planlar yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“KAYBOLAN KADIN BULUNANA KADAR ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK”

Bölgenin, iklim durumu ile bu tür afetlerin sık sık yaşandığı bir yer olduğuna işaret eden Vali Topaca, “Bu boyutu ile ele alarak arkadaşlarla toplantı yaptık. Sorun, sadece burada değil bir çok deremizde bu tür sorunlar var. Bu derenin sağlıklı bir şekildi akmasını sağlamak için 20 kilometrelik alanda çalışmalar yapılarak, bu alan sağlıklı bir hale getirilecek. Bu derenin yapımı sağlanacak. Selde kaybolan Gülzübeyde Başaran’a hala ulaşamadık. Vatandaşımızı canlı olarak bulmayı temenni ediyoruz. Fakat üzerinden 5-6 gün geçmiş olması bizleri haliyle üzmektedir. Ama buluncaya kadar arama çalışmalarımız devam edecek.” diye konuştu.

Erzin’e bağlı Başlamış Mahallesi, Ilıcalar bölgesinde, 25 Eylül Perşembe günü sel sularına kapılan Osman Başaran, Bayram Aydıngöli, Serap Aydıngöli ve Zeki Duran hayatını kaybetmişti.