Kaya gazı 3 milyon kişiye içme suyunu sağlayan Ohio Nehri’ni tehdit ediyor

ohiooo

9 adet yurttaş inisiyatifi ve çevre grubu, Batı Virginia valisine, Ohio Nehri çevresinde şirketlere doğalgaz ve kaya gazı çıkarmak için verdiği sondaj iznini gözden geçirmesi konusunda baskı yapıyor. Çünkü, sondaj ve hidrolik kırılma yöntemleri bazı kimyasalların içme suyuna karışmasına ve deprem riskinin artmasına sebep olabiliyor.

Ohio merkezli koalisyon, valiye bir mektup gönderdi. Mektupta, sondaj ve hidrolik kırılma izninin, 3 milyon kişiye içme suyu sağlayan Ohio Nehri üzerindeki zararlı etkilerinin bulunmayacağına dair Çevre Koruma Birimi tarafından ortaya konmuş bir değerlendirme olmadığı vurgulanıyor. Gruplar, eyalette sondajların yaban hayatı koruma sahalarından yapıldığına ve bunun doğaya zarar verdiğine de değinirken ayrıca Ocak ayında taşma sonucu 300 bin kişinin içme suyuna kimyasal bulaştığını da belirtiyor.

Doğalgaz ve kayagazı şirketleri, Ohio Nehri’nin sınırındaki, Batı Virginia’ya 14 mil uzaklıktaki doğalgaz ve kaya gazı rezervine sahip bölge için ihale teklifleri verecekler. İhale şirketlerin derin kuyulardan kaya gazı çıkarabilmek için hidrolik kırılma yöntemini uygulamasını da içerecek. Yetkililer de yaptıkları açıklamalarda bütçe darlığından dolayı hidrolik kırılma yöntemini kullanmaya ihtiyaç duyabileceklerini belirtiyorlar.

Triad Hunter LLC adlı şirketin 17.8 milyon dolar ile ihaleye girdiği de gelen haberler arasında. Bu şirket, tüm eylalette çıkartılan gazın %18’inin sahibi.

Ohio Nehri’nin çevresinde kimi bölgeler 25 yıl öncesinden kiralanmış fakat buralarda geleneksel sondaj yöntemleri kullanılıyor. Hidrolik kırılma ise riski arttıracak çünkü bu yöntemde kimyasallar kullanılmakta ve büyük miktarda atık su açığa çıkmakta. Amerikan Çevre Koruma Ajansı, galihazırda bu yöntemin içme suyuna etkileri üzerine çalışıyorç

Hidrolik kırılma karşıtı gruplar, tak meselenin içme suyu olmadığını da belirtiyor. Hidrolik kırılma ayrıca deprem riskine de yol açmakta. Gelenksel sondajın böyle bir etkisi bilinmezken kaya gazı çıkartmak için yeraltına önemli miktarda atıksu püskürtülmesi ile depremler arasında doğrudan ilişki bulunduğunu kanıtlayan bilimsel çalışmalar mevcut.

Grubun mektubu şöyle devam ediyor: “Zaten az miktarda olan doğal gaz kaynakları da yeraltından sömürülerek su kalitesi düşürülüyor. Nehrin eğlence ve dinlence için kullanılma imkanı yok ediliyor. Milyonlarca insan sağlık problemleri ile yüz yüze geliyor.”

Kaynak: Think Progress