Kaçak baraj ve HES’i mühürleyin

peri-suyu-kacak-baraj-ve-hesKaynak: Evrensel, 19 Kasım 2014
Dersim Peri Suyu’nda Limak’a ait kaçak Pembelik Barajı ve HES’inin yürütmesinin durdurulmasına yapılan itiraz da reddedildi. Bu durumda, onaylı imar planı bulunmayan Pembelik Baraj ve HES Projesinin bir an önce mühürlenmesi gerekiyor.  

YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Elazığ 1. İdare Mahkemesi, Dersim Elazığ sınırındaki Peri Suyu’nda 2008 yılında yapımına başlanan Pembelik Barajı ve HES için onaylı imar bulunmadığı gerekçesiyle 18 Eylül 2014’te yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Limak’a ait kaçak Baraj ve HES, bu durdurma kararına rağmen mühürlenmemişti.

ARTIK DURDURMA KESİNLEŞTİ

Şirket ve Elazığ İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, verilen yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. Malatya Bölge İdare Mahkemesi ise, 12 kasım 2014’te verdiği kararla bu itirazı da reddetti. Böylece baraj ve HES projesinin durdurulması kesinleşmiş oldu.

HÂLÂ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Ancak, bu karara rağmen Limak çalışmalarına yasa dışı bir şekilde devam ediyor. Hatta Limak’ın su tutma işlemine yakın zamanda başlayacağını ve bölgedeki vatandaşlara da “Derhal köyleri boşaltın” dediği de iddia edildi.

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü ve davanın da avukatı Barış Yıldırım, kararın Türkiye’de imar planı bulunmadığı gerekçesiyle bir baraja verilen ilk yürütmeyi durdurma kararı olduğunu söyledi. Baraj ve HES projeleriyle birlikte, Dersim coğrafyasında büyük bir kültürel ve doğal miras yıkımı gerçekleştirildiğini söyleyen Yıldırım, “Üzerinde Keban barajı olan Fırat Nehri, Dersim coğrafyasında birleşiyor. Bu projeyi, diğer baraj ve HES projeleriyle birlikte değerlendirdiğimizde, şu an bile geri dönüşümü olmayan zararlar verildiğini görüyoruz. Havza yok edilmiş durumda. Arkeolojik alanlar, Aleviler için önemli inanç merkezleri tehdit altında” dedi. Pembelik Barajı ve HES’in kesin olarak mühürlenmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Aksi halde yetkililer hakkında kanuni yollara baş vuracağız” diye konuştu.

LİMAK’IN DİĞER PROJELERİ DE KAÇAK

Pembelik barajının bu yıl içinde işletmeye geçmesi hedefleniyordu.
Limak’a ait olan Uzunçayır, Seyrantepe, Tatar Barajı ve HES projelerinin de kesinleşmiş nazım ve imar planı bulunmuyor. Yani Limak’ın bölgedeki tüm projeleri kaçak.

DERSİM KAÇAK BARAJ VE HES YUVASI

Dersim’de yapılan ve yapımı planlanan 26 baraj ve HES projesinden sadece birinin imar planı bulunuyor. Peri Vadisi’nde ise, 6 tanesi baraj tipi olan 9 HES projelendirildi.

Sinem UĞURLU
İstanbul