“Temiz Su” Fonunun Suistimali: New York Eyaleti Çevreciler ile Davalık Oldu

tappan1Nehir ve Su Koruma Birliği ile New York Çevre Avukatları, New York eyalet yönetimini, “Temiz Su Hareketi” (Clean Water Act) fonlarını köprü yapımında kullanmakla suçlayan bir dava açtı.

Eyalet yönetimi, Temiz Su – Eyalet Döner Sermaye Fonu’ndan, köprü yapım projeleri için 511 milyon dolar talep etmişti. Davaya konu olan Tappan Zee köprü projesi ise bu plan dahilinde değildi. Planın tamamlanmasından 4 ay sonra gizemli bir biçimde bu köprü projesi plana dahil edildi. Üstelik, Temiz Su Hareketi’nin şart koştuğu kamusal bildirim şartı da ihlal edildi.

Ayrıca, Çevre Koruma Dairesi (EPA), bu bütçenin 482 milyon dolarlık kısmını, “ulaşım projelerinden kaynaklanan inşa faaliyetlerinin su kalitesini geliştirmediği ve Temiz Su Hareketi fonlarının bu amaçla kullanılamayacağı” gerekçesi ile reddetti.

Yöneticiler böyle bir uygulama için EPA onayına ihtiyaç olmadığı konusunda ısrarcı olsa da, çevreciler dava sonucunun bu tür fon aktarımlarını EPA onayına bağlayacak bir yaptırım getirmesini umuyorlar.

Çevreci gruplar, temiz su sağlamak adına oluşturulmuş bir fonun dev inşaat projelerine aktarılarak suistimal edilmesinin, başka eyaletleri de benzer uygulamalar yapmaya sevk etmesinden endişeli. Eyalet yönetimi kamusal fonları gayri hukuki bir biçimde kamudan çalarken oturup seyretmeyeceklerini söylüyorlar.

Temiz su fonları köprü yapımı için kullanılırken, New York’taki su ihtiyacı göz ardı ediliyor. Çevreciler, köprüye fon aktarımının onaylandığı gün, aynı anda New York’ta iki noktada su şebekesinde kesintiler olduğu için insanların su sıkıntısı çekmekte olduğuna dikkat çekiyorlar.

New York Çevre Avukatları’ndan Peter Iwanowicz şöyle diyor: “Bu fon sayesinde onlarca önemli iş gerçekleştirildi. Eskimiş kanalizasyon sistemleri yenilendi. Diğer altyapı sorunları çözüldü. Eyalet çapında halkın, su altyapısını geliştirecek bufona çok ihtiyacı var.”

Eyaletin, bu parasal hilesinin bu toplumun su meselesine çözüm getirmeyeceği ise çok açık.

Kaynak: Eco Watch