Trabzon’da Hes protestosu

091120141600160297282_2Kaynak: Star

TRABZON’da, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) tarafından düzenlenen mitingde, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde doğal yaşam alanları üzerinde sürdürülen maden arama ve çıkarma çalışmalarına, termik ve nükleer santrallere, HES’lere, çimento ve taş ocağı gibi tesislerin yapımına tepki gösterildi.

DEKAP öncülüğünde, Cumhuriyet Caddesi’nde çevre illerden gelen vatandaşların da katılımıyla toplanan yaklaşık bin kişilik grup sloganlar eşliğinde Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da eşlik etti. ‘Derelerimiz, yaylalarımız, ormanlarımız satılık değildir. Yaşamı savunuyoruz’ yazılı pankartlar eşliğinde, ‘Dereler özgürdür özgür akacak’ sloganları atan grupta bulunan yöresel kıyafetli kadınlar da dikkat çekti. Yürüyüşe Artvin’den katılan bir gösterici, derelere sahip çıkmak ve balıkların yaşam alanlarına dokunulmamasına dikkat çekmek için, üzerine ağ giyip, çay ve lahana yapraklarını taşıdı.

‘MÜCADELE GÖREVİMİZDİR’

Mitinge bir konuşma yapan DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, mitingle doğal yaşam alanları için mücadele ettiklerini belirterek, “Bu mücadele bizim ekmek ve su gibi görevimizdir. Suyuna, toprağına, havasına, yaylasına ve ekmeğine sahip çıkmayan vatanına sahip çıkamaz. Yarın da özgülüğüne ve bağımsızlığına sahip çıkamaz. Bunun için buradayız” dedi. Mitingte daha sonra diğer katılımcılar da doğal yaşamın korunmasına dikkat çeken konuşmalar yaptı. Mitingin sonunda geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle bugün hayatını kaybeden çevreci ve emekli öğretmen Bekir Elvan’ın cenazesi miting alanına getirildi. Bir süre miting alanında bekletilen cenaze daha sonra toprağa verilmek üzere Tonya ilçesine götürüldü.