“Cemevlerinden de su parası alınmasın”

cemeviKaynak: Hürriyet

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, İBB Meclisi’ne verdikleri önergeyle, İSKİ’nin diğer ibadethanlerde olduğu gibi Cemevlerinden de su parası alınmamasını talep etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) Cem Vakfı’nın başvurusu üzerine, ibadet mekanları ile ilgili uygulamalarda, Cemevleri’ne “ayrımcılık yapıldığını ve cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak tanınması gerektiğini” karara bağladı. Mahkeme, diğer dini kurumlara tanınan “elektrik faturalarından muaf tutulma” hakkının Cemevleri’ne uygulanmamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “din ve vicdan özgürlüğünü” düzenleyen 9’uncu maddesiyle bağlantılı olarak, “her türlü ayrımcılığı yasaklayan” 14’üncü maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi. AİHM kararını, “Türk hükümeti, hiçbir geçerli ve objektif gerekçe sunmadan cemevlerini bu uygulamadan muaf tutmuştur. Cemevleri de tıpkı diğer mekanlar gibi ibadethanedir” sözleriyle ifade etti. AİHM, cami, kilise ve sinagoglara uygulanan elektrik faturası muafiyetinin, cemevlerine uygulanmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Cemevleri ibadet mekanları mıdır?” tartışmasına da son verir nitelikte bir karara imza attı. Zira, AİHM bu kurumları da ibadethane olarak tanımladı ve diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak da tanınması gerektiğine hüküm getirdi.

GEÇMİŞE DÖNÜK BORÇLAR DA SİLİNSİN
Bu karar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine de yansıdı. Bu kararı emsal gösteren CHP’li Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş, CHP’li üyeler adına verdikleri soru önergesiyle Anayasa’nın 90’uncu maddesi gereği AİHM kararlarının iç hukuk kanunlarına da uygulanmak zorunluluğu olduğuna dikkat çekip, Cemevleri’ne uygulanan su parasının alınıp alınmayacağını ve geçmişe dönük borların silinip silinmeyeceğini sordu.

Aydoğmuş, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Bu kararın uygulanması ile İstanbul’da bulunan camii , sinagog, kilise gibi ibadet hanelere uygulanan su ücreti uygulamama kararınız diğer inanç ibadethaneleri içinde geçerli olacak mıdır? Bu vesile ile cem evlerinden alınan su parası ve geçmiş borçları silmeyi düşünüyor musunuz? Uygulamanın adil olabilmesi adına İBB’nin Türkiye’ye şamil olması için AİHM kararları doğrultusunda bir adım atılması ve tüm inanç ibadethanelerinden su ücreti alınmaması konusunda bir ilke imza atmayı düşünüyor musunuz?”