Pembelik Barajı ve HES inşaatına durdurma kararı

Pembelik-barajı-icin-yurutmeyi-durdurma-kararıKaynak: Radikal, 1 Kasım 2014

Dersim Halk Meclisi Girişimi üyeleri, Tunceli Valisi Osman Kaymak’ı ziyaret ederek, Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ndeki (HES) çalışmaların bir süre önce verilen mahkeme kararı doğrultusunda durdurulmasını istedi.

Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, belediye başkan yardımcıları ve kentteki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Vali Kaymak’la görüştü. Görüşmenin ardından “Dersim Halk Meclisi Girişimi” üyeleri adına açıklama yapan Barış Yıldırım, Elazığ 1. İdare Mahkemesi’nin “onaylı imar planları olmadığı” gerekçesiyle durdurulmasına karar verdiği Pembelik Barajı ve HES’de inşaatın devam ettiğini belirtti.
Yürütmeyi durdurma kararının tebliğden itibaren en geç 30 gün içerisinde uygulanması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Tüm itirazlar reddedilmesine rağmen karar uygulanmadı. Yöre halkı tedirgin bir bekleyiş içerisinde. Durdurma kararına rağmen Pembelik Barajı’nda su tutulduğu söyleniyor. Bu hukuksuz sürecin 2008’den beri devam ettiğini gözlemliyoruz. Bunları Tunceli Valiliğine aktardık” diye konuştu.
Yıldırım, şunları kaydetti:
“Bu durumu sonuna kadar takip edeceğiz. Yargı kararlarının uygulanmaması hususunda da gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Bizler, buraya hukukun uygulanmasını istemeye geldik. Dersim halkı olarak kültürel ve doğal miraslarımıza zarar veren, hukuka aykırı projelerin bir an önce durdurulması gerektiğini ifade ettik. Sayın Vali de hukukun uygulanması gerektiği noktasında bizlere katıldığını ifade etti. Bu meseleyi de değerlendireceklerini bizlere söyledi.”