Trabzonspor’un HES projesi Danıştay’dan döndü

trabzonsporun-hes-projesi-danistaydan-donduKaynak: Günebakış, 3 Aralık 2014

Danıştay, Trabzon İdare Mahkemesi’nin, Çaykara Uzungöl –Taşkıran arasında yapılmasına daha önce karar verdiği HES’in kararını bozdu.

Çaykara Uzungöl yöresinin turizm yöresi olması nedeniyle doğal güzelliklerinin bozulacağı, derenin kuruyacağı, doğal yaşamın yok olacağını gerekçesiyle yöre insanı tarafından daha önce hukuki süreç başlatılmıştı.

Çaykara Taşkıran ve Uzungöl Mahallesi sınırları içinde bulunan ve Trabzon Kültür ve tabiat varlıklarını koruma Bölge Kurulunun kararı ile 1 ve 3 derece doğal sit alanı ilan edilen alanda, “Uzungöl 1. Regülâtörü ve HES projesi” yapılması amacıyla Yüklenici Bordo Mavi Enerji Elektrik üretim tarafından yapılması planlanan HES’in Trabzon Kültür ve tabiat varlıklarını koruma Bölge Kurulunun ” Çevreye duyarlı bir proje” olduğu ve Trabzon idare mahkemesi tarafından HES’in yapılmasına yönelik karar çıkması sonucu, Çaykara’da yaşayan 20. duyarlı vatandaş tarafından Trabzon idare Mahkemesi tarafından verilen kararın iptali için Danıştay 14’ncü dairesine daha önce müracaat etmişlerdi.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ 

Danıştay 14’üncü dairesi Trabzon idare Mahkemesi’nin dava konusu HES’in Hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki idare mahkemenin kararında hukuka isabet bulunmamıştır diyerek, kararın bozulmasına karar vermiştir.

YÖRE HALKI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 
Trabzonspor Futbol İşletmeciliği Ticaret Anonim Şirketi’nin sahibi olduğu Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Ticaret Limited Şirketi’ne ait Uzungöl 1 Regülatörü ve HES Projesi ile ilçede yapımı planlanan diğer HES’lere karşı çıkan Uzungöl mahallesinden bir gurup daha önce Trabzon Valiliği önünde HES yapımına tepki göstererek,” HES projesinin adının renklerine gönül verdiğimiz takımla yan yana anılması güvenimizi zedelemiştir” denilmişti.