“United Water” Lüks İçinde; Müşteriler Ayın Sonunu Getirme Derdinde

John+Hinchey+United+Water+-+10

Amerikan özel su dağıtım şirketi United Water, yeni bir tuzsuzlaştırma tesisi açmak için başvuruduğunda, kendini New York Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından yürütülen bir soruşturmanın içinde buluverdi. Sebebi: Yolsuzluk!

Alınan duyumlara göre, şirket geliri 7,1 milyon dolar eksik olarak bildirilmiş. Bu yanlış bildirim, United Water’ın üç yöneticisinin işine mâl oldu.

Yerel bir haber sitesinden gelen haberlerde ise çok daha acayip masraflar karşımıza çıkıyor. Şirket kasasından, yöneticilerin çocuklarının özel okul masrafları için 80 bin dolara yakın para harcanmış. Kendi CEO’sunun ve şirketin sahibi olan SUEZ şirketinin CEO’sunun ev kirası için aylık 16 bin dolar ödenmiş. Üstelik de, bu CEO’lar kazandıkları paralar ile ev kiralarını hayli hayli ödeyebilecekken.

Fakat daha komiği, şirket golf topları için 6 bin dolar harcamış. İşte özel sektör verimliliği diye buna deriz!

Şirketyöneticileri için bu harcamaları yaparken, diğer yandan müşteriler için vergi oranlarını aşırı derecede yükseltmekteydi. Şirket bu yaz, su vergisinde %28.9 artış talep etti. New York Kamu Hizmetleri Komisyonu sağolsun, bu talep reddedildi ve 13.3’lük artış kabul edildi. Komisyon bu talebi soruştururken, şirketin tatil partileri, partiler için alkol, ödül etkinlikleri, hediyeler ve hatta “eşler yemeği” gibi harcamalarını da soruşturdu.

İnsanlar, United Water yöneticileri alkollü partilerinde daha çok eğlenebilsin diye su hizmetini daha fazla paraya satın almak zorunda değil!

Tabi ki, United Water bu partilerin bir sorun olduğunu düşünmüyor. Kamu Hizmetleri Komisyonu’na yaptıkları açıklama harcadıklarından çok daha fazla kar ettirdikleri şeklinde! Eşler yemeğinde harcanandan daha fazla kar ettiğimizi öğrendiğimize sevindik!

Aslında buna şaşırmamamız gerekir. Yıllardır, su hizmetimizi kar için özelleştiren United Water’ın ne çok arıza çıkardığını biliyoruz. Fakat hayret etmiyoruz diye bu haksızlığa göz yumacak da değiliz. Sürekli artan vergileri ile su hizmetine ödedikleri para karşılığında, United Water müşterileri çok daha fazlasını hak ediyor.

Kaynak: Food & Water Watch