Lagündeki kuşları kirli su öldürmüş

akyatan-lagununde-kus-olumleri-korkutuyor-308999Kaynak: Milliyet

300 bine yakın göçmen kuşun kışladığı Akyatan Lagünü’nde telef olan kuşlar ile toprak ve su örnekleri alınarak incelendi. Hazırlanan raporda ölümlerin su kirliliğine bağlı olduğu saptandı.

Adana’nın Karataş ilçesinde uluslararası anlaşmalarla ’Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan edilerek korumaya alınan Akyatan Lagünü’nde 2 ay önceki kuş ölümlerine Doğa Koruma ve Milli Parklar 7’nci Bölge Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri müdahale etti.

Raporda, “Analizlerde su kalitesi açısından kirli bölgelerin olduğu, özellikle toplam azot ve nitrit değerlerinin limit değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak kimyasal oksijen ihtiyacının da karşılanamadığı sonucuna varılmıştır. Cıva miktarının da tehdit oluşturacak düzeye ulaştığı tespit edilmiştir” denildi.

Rapor üzerine Mahalli Sulak Alan Komisyonu’nun yaptığı olağanüstü toplantıda, su kirliliğinin önlenmesi ve su rejiminin düzenlenmesine, kuş ölümlerini önleyecek tedbirlerin alınmasına karar verildi.