Terkedilmiş Ağlara Karşı Denizaltı Kahramanları

DIVERS2Okyanuslardaki canlı yaşamı pek çok unsurun tehdidi altında. Asitlenme, artan sıcaklıklar, plastik kirlilği, aşırı avlanma ve hedef dışı av. Bunlar dışındaki diğer bir büyük problem ise balıkçı ağları. Gerek sorumsuz şirketler gerekse batan gemiler yüzünden denizde kaybolan balıkçı ağları, yunuslardan deniz aslanlarına pek çok türün kapana kısılıp ölmesine neden oluyor.

Okyanus Koruyucuları Birliği (Ocean Defenders Alliance), kapana kısılan okyanus canlılarını özgürleştirmek ve kaderine terkedilmiş av gereçlerini okyanustan çıkartmak için gönüllü çaba sarfediyorlar. Okyanus Koruyucuları, 12 yıldır okyanus tabanına düşmüş ya da gemi güvertelerine yapışmış balıkçı ağlarını topluyorlar. Deniz aslanlarını, köpek balıklarını ağlardan kurtarıyorlar. Ekiptekiler, bir milyona yakın deniz canlısının bu tarz ağlara takıldığını tahmin ediyorlar, ki bu canlıların her biri ekolojik sistemde önemli bir rol üstleniyor.

Örneğin görevlerinden biri, 2006’da Catalina Adası yakınlarında alabora olan bir gemi. Tabana saplanan geminin etrafı ağlarla çevrilmiş. O zamandan beri de, kalamarların yoğun yaşam sahası olan bu bölge tüm okyanus canlıları için bir tuzak haline gelmiş.

Geminin saplandığı yer çok derin olduğundan görev daha da zorlaşıyor. Kesebildikleri kadar ağ kesip yukarı taşımak için sadece 9 dakikaları var. Gönüllü dalgıçlardan biri olan Don Robarge, bunun yaptıkları en derin dalış olacağını söylüyor. Bu, dalgıçlar için bir risk de taşıyor. Hayatlarını neden riske attıkları sorulduğunda, hayvanları ve dalışı sevdiklerini söylüyorlar. “Bir yandan dalış yeteneğimizi formda tutuyoruz, diğer yandan asıl olarak doğa için buradayız. Okyanus canlıları, terkedilmiş ağlar yüzünden yok yere ölmeye devam ediyor. Bu midemi bulandırıyor.”

 

 

Kaynak: Eco Watch