Kalifornialılar lağım suyunu içmek zorunda kalabilir

lağımKalifornialılar yaşanan su krizi nedeniyle, son çare olarak kendi atık sularını içmek zorunda kalabilirler.

Kalifornialılar kelimenin gerçek anlamıyla “kendi dışkılarını yeme” tehlikesiyle karşı karşıyalar. Kuraklık devam ettikçe lağım suyunun içme suyu olarak arıtılması daha çok başvurulan bir yöntem haline geliyor.

Pek çok bilim insanı bu yöntemin güvenilir olduğuna ve şu günlerde Pasifik Okyanusu’na boşaltılmakta olan kısmen arıtılmış lağım suyu için daha etkili bir yöntem olduğuna inanıyor.

Kalifornia Su Kurumu’nun yöneticisi Tim Quinn, “Su okyanusa boşaltılıyor ve sonsuza kadar kayboluyor” dedi. “Fakat, bu su muhtemelen önümüzdeki çeyrek asır boyunca Kalifornia için en önemli su kaynağı olacak” diye de ekledi.

Bazı uzmanlar, bakterileri ortadan kaldırmak için uygun ve tam bir filtrelemeden geçirildiği takdirde arıtılmış lağım suyunun sağlık üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmayacağını, hatta bu suyun ticari ambalajlı sudan bile daha temiz olabileceğini ifade ediyor.

Arıtılmış suyun şimdiden golf sahalarını sulamak gibi içme suyu dışındaki alanlarda kullanılmakta olduğu görülüyor fakat bugüne kadar toplum tarafından iyi gözle bakılmadığı için içme suyu olarak kullanılmadı. Toplumda arıtılmış lağım suyunun “iğrenç” olduğuna dair yaygın bir his var.

Ancak kuraklık baskısı insanların fikrini değiştirebilir.

Bir Kalifornia sakini “Bu fikir hiç hoşuma gitmiyor ama çok da fazla seçeneğimiz kalmadı” diyor.

Kaynak: independent