Brezilya’da kuraklık, su sıkıntısı ve salgın

Indonesia Rohingya Boat PeopleSão Paulo, üç yıl boyunca ortalamaların altında seyreden yağış oranlarının ardından, son on yılların en ciddi kuraklığını yaşıyor. Suyun karneye bağlanması, Brezilya vatandaşlarının suyu stoklamasına neden oluyor. Güvenilir olmayan konteynırlar, hastalığı taşıyan Aedes Aegypti sivrisineği türünün ideal üreme alanları. 14 Mayıs’ta sağlık bakanı, Arthur Chioro, Brezilya’da dang humması (dengue fever) salgınının yaşanmakta olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bir salgının ortaya çıkması için her 100.000 kişi arasında 300’ün üzerinde vaka görülmesi gerekiyor; Brezilya’nın güneydoğusunda bu rakam ortalama 648,1’i bulmuş durumda. Bu yıl görülen vakaların sayısı 2014 yılının aynı dönemine göre % 200 artmış durumda.

Bu yılın başından itibaren 9 Mayıs’a kadar, Brezilyada nüfusun % 0.4’üne karşılık gelen 845.900 virüs vakası kaydedildi.

Hastalık nedeniyle en az 229 Brezilya vatandaşı 2015 yılında hayatını kaybetti. Hastalığın ateş ve kusma gibi gribinkilere benzer belirtileri bulunuyor. Şu an itibariyle, hastalığın tedavisi ve aşısı yok. Hastalığın mevcut tedavisi serum ve sıvı yükleme yoluyla semptomların ortadan kaldırılmasını içeriyor.

Brezilya’da görülen dang humması (dengue fever) salgını kontrol altına alındı fakat uzun vadeli çözüm yolları geliştirilemezse, toplum ve ekonomi bu salgından çok olumsuz etkilenecek.

Kaynak: The Guardian