Özbekistan’da su sıkıntısı büyüyor

ozbekistanda-su-krizi-buyuyorKaynak: Dünya Bülteni, 6 Haziran 2015
Özbekistan’da yaşanan ekonomik kriz, doğalgaz ve elektrikten kesintilerinden sonra içme suyunu da vurdu. Ülkede, içme suyu sıkıntısı çekiliyor.
Ozodlık radyosunun haberine göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde insanlar içme suyu temin etmekte zorluk çekiyorlar. İçme suyu krizinin nedeni ise elektrik kesintisinden dolayı su ve kanalizasyon santrallerindeki devamlı meydana gelen arızalar.

Haberde Sirderya ili Yangiyer ilçesindeki mahallelerden birinde yaşayan 5 bin kişinin bir aydır içme suyu temin edemediği bildirildi. Mahalle sakinleri saatlerce nöbette bekledikten sonra hastane kuyusundan elde ettikleri suyu evlerine götürüyorlar.

İsmini açıklamadan radyoya konuşan hastane doktorlarından biri ilçe su ve kanalizasyon idaresi yetkililerinin mahalle sakinlerinden su parasını topladıkları halde bir aydır su teminini sağlayan pompayı tamir edemediklerini söyledi.

Haberde Jizzak ili Bahmal ilçesinde halka verilen içme suyu kalitesinin çok düşük olduğu, ancak yetkililerin bu konuda sessiz kaldıkları bildirildi.

Özbekistan’da kentsel ve kırsal bölgelerde içme suyu temini yıllardır çözülmemiş sorun olarak ortada duruyor. Köylerin çoğunluğunda ise halk içme suyunu eski usullerle, havuzlarda su toplayarak elde ediyorlar.

Ozodlik radyosunun haberinde Kaşkadarya ili Guzar ilçesinde içme suyu sıkıntısı nedeniyle çeşitli hastalıkların çoğaldığı da bildirildi.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsız olan Orta Asya devletlerinin ana sorunlarının başında içme suyu sıkıntısı geliyor. Bölgenin doğal su kaynaklarının başlangıç noktasında olan Kırgızistan ve Tacikistan siyasi ve ekonomik rekabetten dolayı en kalabalık nüfus yaşayan Özbekistan’a giden su yollarında elektrik üretimini sağlayan barajlar yapılması planlanıyor. Bu da Aral gölünün yok olma tehlikesini yaşayan Özbekistan yönetimini zor durumda bırakıyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov su sorunlarından dolayı bölgede savaş yaşanacağı uyarısında bulundu.