British Colombia’da yeraltı sularından kâr yapan Nestlé’ye karşı imza kampanyası

nestleKanada’da British Colombia’da “SumOfUs” adlı bir sivil inisiyatif bir imza kampanyası başlattı.

Nestlé ve diğer su şirketleri British Colombia’nun yeraltı sularını ücretsiz olarak çekmekte ve ambalajlı su ticaretinde bu sulardan kâr elde etmekteydi. Sivil toplumun bu duruma tepkisi üzerine yüz binin üzerinde imza toplanmasının ardından hükümet yeni bir düzenleme yaptı.

Yeni düzenlemeye göre, British Colombia yeraltı suyunu şişeleyip bundan kâr elde eden Nestlé gibi şirketlere ceza kesebilecek. Ancak, yeraltı suyunu kullanan şirketler milyon litre başına sadece $2.25 ödeyecek.

Bu yeni fiyat tarifesiyle, Nestlé gibi şirketler Kanada’nın suyunu yok pahasına satın alabilecekler.

İmza metninde, “Dünyada su miktarının azaldığı bir dönemde, Nestlé’nin Kanada’nın su varlıklarını büyük kârlar elde edebilmek için sınırsız miktarlarda kullanıyor olması kabul edilemez” deniyor.

İmza kampanyası, British Colombia hükümetini Nestlé ve diğer asalak şirketleri Kanada’nın sularını yok pahasına çıkarmalarını durdurmaya çağırıyor. Bu konuda uluslararası toplumun üyelerini destek vermeye çağırıyor.

Bu imza kampanyası önemli bir sivil inisiyatif olmakla birlikte, cezaların şirketler üzerinde caydırıcı bir etkiye sahip olmadığı çoğu kez görülmüştür. Şirketler elde ettikleri kârlar ile kesilen cezaları çok rahat ödeyebilmekte. Şirketlerin su varlıklarını, özellikle de yeraltı sularını çekmelerinin yasaklanması gerekiyor.

İmza kampanyasının İngilizce tam metnine ulaşmak ve kampanyaya imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: SumOfUs