Irak’ta çatışmadan kaçan 20 kişi susuzluktan öldü

ırakda-20-kişi-susuzluktan-olduKaynak: Haberler.com, 16 Temmuz 2015

Irak’ın kuzeyindeki Salahaddin vilayetine bağlı dağlık bir alanda, terör örgütü DAEŞ’ten kaçmaya çalışırken açlık, susuzluk ve aşırı sıcak nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşılan 20 sivilin cesedi bulundu.

AA muhabirine konuşan Salahaddin Aşiret Meclisi Sözcüsü Mervan Naci, “Tikrit’in kuzeybatısında bulunan eş-Şarkat kazasından, doğudaki el-Alem nahiyesine kaçmaya çalışan, çoğunluğunu yaşlılar ve çocukların oluşturduğu 20 kişinin, Hemrin dağlarının bulunduğu bölgede yolunu kaybettiği, yolunu bulamayan bu kişilerin dağlık ve engebeli arazide ne yazık ki açlık, susuzluk ve aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşılıyor” dedi.

Irak’ın çeşitli kentlerinde DAEŞ militanları ile güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalar nedeniyle sivillerin iki ateş arasında kaldığını, kaçmaya çalışanları da buna benzer felaketlerin beklediğini vurgulayan Naci, “Yaşanan bu felaket, çatışma bölgelerinde bulunan sivillerin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne seriyor” ifadesini kullandı.

Onlarca ailenin hala Enbar-Kerbela, Enbar-Bağdat ve Salahaddin-Kerkük arasındaki noktalarda, yetkililerden giriş izni almak için beklediğini aktaran Naci, bu kişilerin çöllük alanda zor insani şartlar altında bulunduğunu anlattı. Naci ayrıca, çatışma bölgelerinden kaçmaya çalışan sivillerin geçişi için güvenlik koridoru oluşturulmasını istedi.

Tikrit’in 120 kilometre kuzeyindeki eş-Şerkat kazası hala terör örgütü DAEŞ’in kontrolünde bulunurken, yine Tikrit’in 45 kilometre batısındaki Beyci’de de çatışmalar devam ediyor. Bu nedenle siviller daha güvenli olduğuna inandıkları bölgelere göç etmeye çalışıyor.