Nehirler özgür aksın! Büyük atlayış

Hasankeyf Big Jump (6)Avrupa’da 2005 yılından bu yana nehirlerin özgür akması, insanlarla nehirleri barıştırmak, halkın nehirlerini ve göllerini yeniden kazanmalarını sağlamak ve aralarındaki güçlü bağları yenilemek amacıyla Big Jump (Büyük Atlayış) adı altında her Temmuz’un ikinci pazar günü aynı saatte binlerce insan nehirlerle buluşuyor.

Bu yıl da  Türkiye’de Büyük Atlayış’ın önemli bir ayağını Dicle Nehri oluşturdu. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ile Batman Ekoloji Meclisi aktivistleri ve bölgede yaşayanlar,  12 Temmuz’da Hasankeyf çarşısından köprüyü geçerek nehrin kuzey tarafından Dicle’ye girdiler. Ilısu Barajının derhal durdurulmasını ve nehirlerin özgür akması talepleri dile getirildi. Eylemde okunan basın açıklamasında Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin Unesco’nun dünya miras listesine girmesinden dolayı mutlu oldukları ifade edilirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Diyarbakır toplumundan gelen bu talebi dikkate aldık açıklamasına istinaden, Batman ili ve birçok başka çevreden Hasankeyf için gelen talep ve girişimleri neden görmezden geldiği soruldu. “Bu ikiyüzlü tutumu kabul etmeyip Ilısu Projesi’nin bir an önce durdurulmasını ve baştan sona etkilenen insanlarla eşit temelde tartışılmasını istiyoruz” denildi.

 

Dünya Miras Komitesi’nin 10 dünya miras kriterinden 9’unu karşılayan yeryüzündeki tek varlık Hasankeyf ve çevresindeki Dicle Vadisi yok olma tehdidiyle karşı karşıya bırakılmakta. Dünyanın neresinde olursa olsun korunması ve geleceğe taşınması su götürmez bir gerçek olan Hasankeyf ve Dicle Vadisinin eşsiz zenginlikleri ne yazık ki ömrü 50 yıl civarında olacak Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’ne kurban edilmekte.

Son 4 yıldır Alakır Nehri üzerinde kurulan ve kurulmak istenen HES’lere karşı mücadele veren Alakır Nehri Kardeşleri de aynı gün “Biz Alakırız” pankartı ile tüm dünyada aynı anda nehirlere girilerek gerçekleştirilen ‘Büyük Atlayış’ parçası oldular,  Alakırla kucaklaştılar.

Alakır-da-buyuk-atlayıs