Batman’da büyük çevre felaketi

batmanda-buyuk-cevre-felaketiKaynak: Haberler.com, 11 Ağustos 2015
Kent merkezinden Batman Çayına akan atık kanalizasyon suyu, ciddi çevre ve su kaynakları kirliliği oluşturuyor. Lağım suyunun gürül gürül aktığı Batman Çayı, Merkez Oymataş Köyü yakınlarında Dicle Nehri ile birleşince, ortaya ciddi bir su kirliliği çıkıyor.

Ayrıca, lağım suyu ile dolan Batman Çayı ve Dicle Nehrinden sulama yapılan tarla ve arazilerde de kirlilikten nasibini alıyor. Lağım suyunun karıştığı Batman Çayında, her gün yüzlerce çocuk yüzüyor.

Lağım suyu, şehir merkezinden Batman Çayına kadar perde beton ile yapılmış tahliye kanalından Batman Çayına akıyor. Ayrıca, ağır kokunun yayıldığı alanda çok sayıda kanatlı hayvan leşlerine rastlamak mümkün. İçinde evsel katı atıklarında bulunduğu kanalın sonunda kanatlı hayvan leşleri, araba lastikleri ve çok sayıda kirli gübre poşetlerinin olduğu görüldü.

Ayrıca, lağım suyunun birleştiği alanda çok sayıda şantiye bulunurken, kirliliğin hemen ötesinde çocukların kirli ve kokan suya rağmen çayda yüzmesi dikkat çekti.

“DERHAL ÖNLEM ALINMALI”

Lağım suyunun bariz bir şekilde Batman Çayına akması hakkında görüşlerine başvurduğumuz Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, ilgili makamların derhal önlem alması gerektiğini belirtti.

Kavuş, “Batman kent merkezinden Batman Çayına akan lağım suyunun bertaraf edilmesi yetmez. Hemen ve acilen ileri teknoloji ile biyolojik arıtma tesisinin yapılması gerekmektedir. Batman Çayını kirletmeye ve doğayı harap etmeye kimsenin hakkı yoktur. Hangi kurum temiz akarsuları kirletiyorsa acilen önlemlerini almalıdır” dedi.