Göle akan kirli su hayvanları öldürüyor

bismil-gölünde-kirlilikKaynak: Doğruhaber, 6 Ağustos 2015

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Gültepe köyü sakinleri, tarlalardan gelen ilaçlı suyun göllerine akması nedeniyle hayvanlarının öldüğünü belirterek yetkililerden yardım istedi.
Bismil’e 13 kilometre uzaklıkta olan Gültepe (Çorapa) köyü sakinleri, tarlalardan gelen ilaçlı suyun köylerindeki göle akması nedeniyle hayvanlarının öldüğünü ileri sürdü. Köy sakinleri, göllerinin son zamanlarda kirli sulardan dolayı kirlenerek yok olmaya doğru gittiğini ve hayvanları öldürdüğünü söylediler.

Köy halkının fakir olduğunu belirten köy muhtarı Mehmet Şakır Şimşek, 33 haneli 371 nüfuslu köyün, çok az kısmının tarla sahibi olduğu için çiftçilikle kalanların ise hayvancılıkla uğraştığını söyledi. Muhtar gençlerin ise Batıya giderek çalıştığını ifade etti.

Silvan kanalının göllerine zara verdiğini söyleyen Şimşek, ‘Silvan kanalı yapıldıktan sonra göl suyunu içen hayvanlarımız telef oldu. Göl çamur dolu, pislik içinde, balıklar ölüyor akşamları köpekler göle gelerek balıkları yiyor şuan gölde balık kalmamış.’ dedi.

Yetkililere ve doğa koruma yetkililere seslenen muhtar Şimşek, ‘Bize sahip çıksınlar biran evvel buna çözüm bulsunlar. Göllümüze gelen sular gübreli ve ilaçlı olduğu için koyun, keçi ve kazlarımız ölüyor. Çocuklarımız da bu suya girdikleri için onlar için de endişeleniyoruz. İki gölümüz var ikisi de şuan kirlenmiş durumda. Eskiden biz bu göllerin suyunu içiyorduk göllerimiz 3-4 metre derinliğe sahipti şimdi ise hem kirli ve hem de gittikçe kuruyor.’ ifadelerini kullandı.

Göllerine sahip çıkılması için İl ve İlçe Tarım, Kaymakamlık, Devlet Su İşleri’ne başvurduklarını ifade eden Şimşek, Doğa Koruma Derneği ve Vakfına başvurmadığını, onlara da başvuracaklarını belirterek sivil toplum kuruluşlarından da yardım beklediklerini söyledi.

Köyün en yaşlısı olan 100 yaşındaki Nilgün Şimşek de, bu köyde doğduğunu ve burada yaşadığını dile getirerek, ‘Köyümüz çok eskiye tarihe sahip. Bir kavim tarafından burada göller yapılmış ve haberleşmek için de tepeler yapmışlar. Tepeler de ateş yakarak haberleşmişler. Yetkililerden göllerimize sahip çıkmalarını istiyoruz.’ dedi.

Köyde hayvan beslemez olduk

Köy sakinlerinden Mehmet Yağız ise, ’42 yıldan beri bu köyde yaşıyorum. Ben komşu köy olan Belli köyünden buraya geldiğimde bu göl temiz ve berraktı. 2 yıldır gölümüze giren tarla suları göllümüzü çamur ve ilaçlı suyla bozdu. Biz daha önce bu göle dipsiz göl diyorduk. Göl çok derindi ve temizdi. Göle girdiğimizde ayaklarımız yere değmiyordu, şimdi ise su bir metreyi bulmuyor. Hayvanlarımız zehirleniyor ve ölüyorlar artık hayvan beslemez olduk bu köyde.’ şeklinde konuştu.

Köyün geçiminin hayvancılık olduğunu dile getiren Yağız, ‘Hayvan beslemesek köy halkı perişan olur, işsiz kalır. Zaten fakir bir köy böyle devam ederse daha kötü olur. Yetkililer, gelsinler halimize baksınlar, köyün durumuna baksınlar bu göllerimizi derhal temizlesinler. İki kişi yüzünden göllerimiz kurumasın hayvanlarımız ölmesin.’ diyerek sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.