Kuraklığın vurduğu Kaliforniya’nın sularından kâr eden Nestlé’ye karşı imza kampanyası

İnternet üzerinden yayınladığı filmler ile metaların doğa üzerindeki olumsuz etkileri konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen “The Story of Stuff Project” adlı grup yeni bir online imza kampanyası başlattı. Yeni kampanya tarihinde kaydedilmiş en kurak dönemi yaşayan Kaliforniya’da insanların suya erişimi tehdit altındayken Kaliforniya’nın sularını ambalajlayıp kârına kâr katan Nestle’ye suyun kamusal bir varlık olduğunu hatırlatıyor ve kârı için kamusal alanlardan su çekmeyi durdurmasını talep ediyor.
“The Story of Stuff Project” imza kampanyasında şu noktaları öne çıkardı:
“Nestlé’nin Kaliforniya’da ve tüm dünyada kamu arazilerinden su çekmesinin önüne geçmek için yeni bir hareketi örgütlüyoruz.
Kaliforniya tarihinde kaydedilen en ciddi kuraklığı yaşıyor. Göller ve nehirler kuruyor, kentlerde su karneye bağlanıyor ve kısa vadede bu durumdan bir çıkış yolu da bulunmuyor.
Kaliforniya sakinleri zorunlu su kesintileriyle başa çıkmaya çalışıyor fakat Nestlé’nin ambalajlama fabrikaları tam kapasite çalışıyor. İnsanların suyun korunması için yaptığı çağrılara Nestlé’nin yanıtı kayıtsızlık. Geçenlerde bir gazetecinin Nestlé’nin Kuzey Amerika CEO’su Tim Brown’a yönelttiği, “Kuraklık şartlarında Nestlé’nin faaliyetlerini Kaliforniya dışına çıkaracak mısınız” şeklindeki sorusuna cevabı ne mi oldu? “Kesinlikle hayır. Aslında, eğer yapabilirsem Nestlé’nin Kaliforniyadaki faaliyetlerini artırmayı düşünüyorum.”
Eyaletin kuruduğu bir dönemde Kaliforniya su israfı yapacak durumda değil. Nestlé’nin CEO’suna suyu korumayı reddetmelerinin kabul edilemeyeceğini söyleme zamanı geldi.
Yerel topluluklara ettiği zulüm ile bilinen Nestlé eyaletin felaket boyutundaki kuraklığının tam kalbindeki yerlerinden milyonlarca galon su çekiyor. Şirket ayrıca suyu eyaletin dışına gönderiyor ya da Kaliforniyalılara kendi suyunu 2000 kat daha pahalı olarak satıyor. Daha kötüsü ise, suyu bu şekilde işleyerek şişeledikleri sudan daha fazlasın israf ediyorlar- bir litrelik şişeyi doldurmak için 1.39 litre su gerekiyor ve plastik şişenin kendisini yapmak ise bu suyun iki katına ihtiyaç duyuyor!
Nestlé Kaliforniya’nın insanlarını ve ekosistemlerini yok sayıyor. Şok edici bir örnek olarak, Nestlé San Bernardino Ulusal Ormanı’ndan 25 yıl önce sona ermiş bir lisansla su pompalıyor! Nestlé ulusal ormanlardan ne kadar su çektiğini kamuoyunu önünde açıklamayacak fakat şirket her yıl kâr ettiği San Bernardinodaki kamusal alana 524 dolar ödüyor.

Nestlé’nin Kaliforniyadaki faaliyetlerinin dünya çapında sonuçları var. Nestlé kuraklık felaketinin vurduğu federal bölgelerden çektiği suyu ihraç ederek milyonlarca dolar elde ederken, bizim suyollarımız plastikle doluyor ve ekosistemlerimiz bunun bedelini ödüyor. Eğer bu gezegende sürdürülebilir bir hayat yaşayacaksak, birlikte hareket etmemiz ve üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz gerekiyor. Haydi, Nestlé’ye bize ait kamusal alanlardan su çekmeyi durdurmasını söyleyelim!”
İmza kampanyasının İngilizce tam metnine ulaşmak ve kampanyaya imza vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: The Story of Stuff Project