Kuraklık sorunu kapıda

Kaynak: Habertürk, 27 Ağustos 2015 Perşembe

Gelecek 25 yılda özellikle Ortadoğu ülkelerini büyük bir su krizi bekliyor. En çok su sıkıntısı yaşanacak 33 ülke arasında Türkiye de yer alıyor
Ortadoğu ülkelerini bekleyen en büyük sorunlardan biri su sıkıntısı. Uyarı, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan “Dünya Kaynakları Enstitüsü”nden geldi. Yapılan çalışmada, özellikle Ortadoğu’nun gelecek 25 yılda dünyada en çok su sıkıntısı yaşayacak bölge olacağı vurgulandı.
En çok su sorunu yaşayacak ülkeler; Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, İsrail, Suudi Arabistan ve Umman olarak sıralandı. Türkiye ilk 10’da yer almıyor. Ancak su sıkıntısı yaşayacak 33 ülke arasında 27’inci sırada. İklim değişikliği, artan nüfus ve su kaynaklarının yanlış kullanımı, su sıkıntısının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.
Bunun, gelecek dönemde ülkeler veya bölgeler arasında çatışma nedeni olabileceği uyarısı da yapılıyor. Su sıkıntısı yaşayacak ülkelere şimdiden önlem alınmaları tavsiye ediliyor. Su kaynaklarının verimli kullanımı ve atık sularını tekrar kullanacak sistemlerin yaygınlaştırılması da öneriler arasında yer alıyor.