Kurbağalıdere ekonomiyi de vurdu

kurbagalidere-esnafa-zarar-veriyorKaynak: Anıl Yurdakul, Taraf, 16 Ağustos 2015

Kurbağalıdere’deki koku, doğaya ve insanlara rahatsızlık verdiği kadar çevre ekonomisine de zarar veriyor.Kurbağalıdere etrafındaki esnaflar, kokudan dolayı müşteri gelmediğini söyleyerek, iş yapamadıklarından yakınıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kurbağalıdere’deki kanalizasyon sorununu çözmediğinden dolayı, derenin üzerinde siyah baloncuklar oluşmuş ve çevreyi ağır bir koku sarmıştı. 30 Temmuz günü, Kurbağalıdere’nin yanında bulunan Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşen eylemden sonra ıslah çalışmaları başlamış fakat Kurbağalıdere’nin etrafında koku daha da artmıştı. Bu durum insan sağlığını olumsuz yönden etkilerken Kubağalıdere esnafı da müşterinin gelmemesinden şikayetçi.
“BÖYLE GİDERSE KAPATIRIZ”
Kurbağalıdere’nin hemen yanında bulunan Azade isimli mekanın işletmecisi Sadık D. Kötü kokunun müşteri kaçırdığını belirterek şunları söyledi: “Mekanı geçen yıl açtığımızda bize yaza gelmeden derenin temizleneceği söylenmişti. 2 hafta önce ıslah çalışması başladı. Başladı fakat koku azalacağına daha da arttı. Önceden birkaç müşteri az da olsa geliyordu şimdi müşteri içeri adım atmıyor. On beş kişilik personelim var, müşteri gelmezse maaşlarını nasıl ödeyeceğim, bu mekan nasıl işleyecek. Yakın dostlarımız destek olmak için arada çay içmeye gelirlerdi, şimdi ise gelmeden arıyorlar ‘abi kokuyor mu kokuyorlarsa kusura bakma gelemeyiz’ diyorlar. Haklılar, ben buranın işletmecisi olarak söylüyorum, müşteri olsam çay içmeye ben de gelmem buraya. Böyle giderse kesin kapatacağız” dedi.

“DURMADAN ZARAR EDİYORUZ”
Yoğurtçu Parkı içerisinde bulunan Kadıköy Belediyesi’ne bağlı Yoğurtçu Park Cafe’nin işletmecisi Hakan Demir ise durumun ciddiyetini “Yoğurtçu Parkı’nda geçen yıl adım atılacak yer yoktu, insanlar oturacak yer bulamazdı. Sabahtan akşama kadar müşteri olurdu, şimdi ise müşteri gelmiyor. Gelen müşteri tost yaptırıp gidiyor, veya gelen müşterinin oturmasıyla kalkması bir oluyor. Fenerbahçe maçının olduğu gün seyircilerin gelmesini bekledik fakat tek tük gelen oldu. Kurbağalıdere ıslah çalışması başlamadan önce koku vardı fakat yine de gelen müşteri olurdu. Islah çalışması başladı koku daha da arttı.Az olan müşteriyi de kaçtı. Kokunun arttığı dönemden beri hiç kâr edemedik, durmadan zarar ediyoruz” şeklinde ifade etti. Kurbağalıdere etrafında, sadece gıda hizmeti yapan mekanlar değil, küçük alışveriş merkezleri de kokudan şikayetçi. Bir alışveriş merkezinde kasiyer olarak çalışan Sonay Demir ise “Kokudan durmak imkansız hale geldi. Belli bir müşteri potansiyeli var fakat yine de azalma var. Ağzını kapatarak gelen müşteriler var kokudan herkes şikayetçi. Son günlerde koku daha da arttı. Ne yapıcağımızı bilemiyoruz” dedi