Gazze’de su sıkıntısı

Kaynak: Özgür Gündem, 21 Ekim 2015

gazzeFilistin Sular İdaresi Başkanı Mazin Ganim, “Gazze’nin yıllık 45 milyon metreküp suya ihtiyacı var. Bu da ancak Gazze’ye su arıtma tesisi inşa etmekle mümkün” olacağını belirterek, “Gazze’de su arıtma tesisi projesi, bir an önce hayata geçirilmezse bölgeyi yakın bir zamanda benzeri görülmemiş bir su krizi bekliyor” açıklamalarında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın projenin hayata geçirilmesi için gerekli finansmanın sağlanması konusunda uluslararası taraflarla temasa geçtiğini kaydeden Ganim, proje için ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanması ve onaylanmasının ardından projenin 3 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. İçme suyu sıkıntısı yaşanan 1,8 milyon nüfuslu Gazze’de halk su ihtiyacını kuyular açarak çözmeye çalışıyor. Fakat bu sularında %96’sının kullanıma uygun olmadığı belirtiliyor.

Ganim, Gazze’nin acil ihtiyacına dönük yaptığı çağrı ile su sorununun asıl nedeninden söz etmemesi manidar. Arap Birliği 2010 yılında yayınladığı bir raporda bazı gerçeklere değiniyordu. İsrail’in Filistin’in su kaynaklarının yüzde 85’ini elinde bulundurduğu raporda yer alıyordu. Filistin topraklarındaki 650-700 metreküp civarındaki suyun, Yahudi yerleşkelerine ve bu yerleşkeler içerisindeki yeşil alanlara verildiği açıklanmıştı. Filistin İstatistik Kurumu verileri bölgedeki su kaynaklarından Filistinlilerin payına düşen su miktarının kişi başına günde 100 litre iken, İsrail’de kişi başına günde 353 litre, Yahudi yerleşkelerinde ise kişi başına günde 900 litre suyun kullanıldığı vurgulanıyordu. Ayrıca İsrailli yerleşimcilerin yılda ortalama 33-40 milyon metreküp kanalizasyonu hiçbir arıtma işlemine tabi tutmadan vadilere ve ovalara boşalttığını belirtilen Arap Birliği raporunda, bu kanalizasyonlar sebebiyle Filistinlilerin yaşadığı bölgelerin yoğun bir kirlilik içerisinde bulunduğunu ve bu nedenle kuyuların kullanılamaz hale geldiği raporda yer alıyordu.