KKTC’deki Sendikalardan ‘Su Özelleştirmesi’ Tepkisi

Kaynak: aktifhaber, 6 Ekim 2015

Türkiye’den KKTC’ye verilecek olan suyun yönetimiyle ilgili dün Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nda toplantı yapan bazı sendikalar, “suyun yönetiminin özelleştirilmesine” karşı çıktı.

Söz konusu toplantıya katılan sendikalar Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) aracılığıyla ortak bir açıklama yaptı. Ortak açıklamada, asrın projesi olarak nitelendirilen projenin sürecinin Kıbrıslı Türklerin iradesi dışında geliştiği ifade edilerek, suyun yönetimiyle ilgili tartışmalara dikkat çekildi.

Açıklamada, proje bedeli dahi ilan edilmeyen ve suyun ücretinin saklandığı bir ortamda suyun yönetiminin Adalet ve Kalkınma Partisi’nin belirleyeceği özel bir şirkete devredilmesinin konuşulduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Getirilmesi planlanan su ile aynı miktarda ve kalitede suyun ülkemizde arıtma sistemi ile üretilebilirliği dahi konuşulmadan, bir dayatma ile karşı karşıya bulunuyoruz. Hem de öyle bir dayatma ki su borularının geçtiği yerlerdeki toprağın mülkiyetini bile talep edecek boyutta”

“KIBRIS TÜRK HALKININ İRADESİ DIŞINDA BELİRLENECEK BİR FİYATTAN SU ALINACAK”

Ülkedeki su şebekesinin tümünün özel bir şirkete devredileceği, belediyelerin kendi kaynaklarından su satışının yasaklanacağı ve bundan sonra da özel şirketin insafıyla belirlenecek fiyata su satışına başlanacağı iddia edilen açıklamada, Kıbrıs Türk halkının, iradesi dışında belirlenecek bir fiyattan su almak zorunda kalacağı ileri sürüldü.

“Konuyu “Türkiye’nin getirdiği suyu istemiyorlar” şeklinde yorumlamak, Kıbrıs Türk halkının aklı, varlığı ve iradesi ile alay etmektir.” denilen açıklamada, yerel kaynaklar da dahil olmak üzere özel sektör vasıtası ile Kıbrıs Türk halkına iradesi dışında su satma girişiminin kabul edilemez olduğu belirtildi.

“ÖZEL SEKTÖRE DEVRETMEK İSTEMİYORUZ”

Ortak açıklamada, “Gelecek olan suyu satın alıp almama tercihine bile sahip olmayan bir toplum var olabilir mi? Böylesi bir dayatmaya karşı onurlu duruş sergileyerek “biz suyu nereden almak istersek alma hakkına sahip olmalıyız ve kendi su kaynaklarımızın mülkiyetini özel sektöre devretmek istemiyoruz” diyen bir halka “nankör” denebilir mi? Kıbrıs Türkü artık varlığına ve iradesine saygı gösterilmesini yüksek sesle talep etmektedir. Buna da herkesin artık kulak vermesinin zamanı gelmiştir” denildi.

Ortak açıklamada yer alan sendikalar ise şunlar:

Basın-Sen, Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Dev-İş Federasyonu, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrrıs Türk Öğretmen Sendikası (KTÖS), Tıp-İş, Türk-Sen Federasyonu,Vergi-Sen.