Suşehri Suyun Piyasalaşmasına Karşı

Kaynak: aynahaber, 2 Ekim 2015

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Tatar köyü halkı köylerindeki suyun bir şirket tarafından başka köylere ve kendilerine para ile satılmasına karşı çıkınca jandarmayı karşısında buldu.

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı Tatar köyü halkı, kendi köylerindeki su kaynağından başka köylere su verilmesine karşı çıkarak iş makinelerini engelleyince, jandarma ekipleri TOMA ve gaz bombasıyla saldırdı.

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki 160 haneli Tatar köyü arazisinden çıkan kaynak suyunun özel bir şirket tarafından metalaştırılarak komşu köyler Eskimeşe, Gökçekent ve Akıncı’ya kapalı şebeke suyu olarak bağlanması amacıyla İl Özel İdaresi’nce proje hazırlandı. Ancak projeye karşı çıkan Tatar köyü sakinleri geçen Nisan ayının ardından bu sabah, bir kez daha firmaya ait iş makinelerinin köye girişine izin vermedi.

Bu sabah müteahhit firma yetkilileri jandarma eşliğinde köye gitti. Polis ekipleri de jandarmaya destek verdi. Köylüler girişi barikatla kapatıp bayrak açarak yine geçişe izin vermek istemedi. Köylüleri ikna etme çalışmaları sonuç vermeyince ekipler saldırıya geçti. Sivas Emniyet Müdürlüğü’ne ait bir TOMA tazyikli su sıkarken, jandarma da gaz bombası attı. Köylüler de taş atarak karşılık verdi.

Firma yetkililerinin köyden işin başlatılacağı kaynak alanına geçişi jandarma kontrolünde sağlandı. Bazı köylüler gözaltına alındı.

Sivas’ın Suşehri ilçesinde tarımda kullandıkları suyun kapalı sisteme alınmasını önlemek için yolu ulaşıma kapatan köy sakinleri, dün çıkan olayda gözaltına alınan 15 kişinin serbest bırakılmasını istiyor.

Suyun metalaştırılması ve piyasalaştırılması süreçleri bir doğal kaynak ve insan hakkı olan suyun ekonomik bir mal niteliğine dönüştürülmesi sonucunu doğuruyor. Oysa yaşamak için zorunlu ihtiyaç olan su aynı hava gibi tüm insanlar için bedava olması gerekmekte.