Eşek sırtında su taşıyan vatandaşlar çözüm bekliyor

eşekKaynak: Milliyet, 7 Kasım 2015

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Kul mezrası kadınları, semtlerinde su bulunmadığı için her gün 1 kilometre uzaklıktaki kuyulardan eşek sırtında su taşıyor.
Siverek’e 10 kilometre uzaklıktaki 150 nüfuslu Konurtepe köyünün Kul mezrasında, içme suyu ihtiyacının karşılanması için 2 yıl önce sondaj çalışması yapılmış fakat su bulunamamıştı. İlkel dönemlerdeki yöntemle su ihtiyacını karşılayan kadın ve çocuklar, gittikleri kuyuda su bidonlarını eşeklere yükleyerek, evlerine getiriyor. Eşekleri olmayan köylüler ise su bidonlarını omuzlarında taşıyarak su ihtiyacını karşılayabiliyor.
Her gün su taşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köy sakinlerinden Ömer Deniz, “Biz bu kuyulardan su çekiyoruz. Biz devletten sondaj vurmasını istiyoruz. Kuyudan çektiğimiz suyu taşımasında hayli zorlanıyoruz. Suyun sağlıklı olmadığını da biliyoruz. Bulanık olan bu su nedeniyle çocuklarımız salgın hastalıklara yakalanmaktadırlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kadınlarımız el fenerleriyle gelip gece vakti 1 kilometrelik bu taşlık alandan eve su götürmekteler. Yetkililere talepte bulunduk, ’gelip sondaj vuracağız’ dediler. Ama bir netice çıkmadı” diye konuştu.